17/8/12

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου σχετικά με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ 17/08/2012

Σ’ αυτά που ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ υπάρχουν αντιφάσεις και διαστρεβλώσεις.
Από τη μια - όψιμα και εκ των υστέρων - η ΕΔΕΚ επιρρίπτει την ευθύνη για την παγκόσμια οικονομική κρίση στο νεοφιλελευθερισμό. Από την άλλη, συντηρώντας και αναπαράγοντας το παραμύθι ότι η προσφυγή στο μηχανισμό οφείλεται στη μη λήψη μέτρων, παρέχει συγχωροχάρτι σ’ αυτούς που μας οδήγησαν στο μηχανισμό - που είναι οι τράπεζες και η εποπτική αρχή που δεν άσκησε το ρόλο της - αλλά και σε αυτούς που χρησιμοποιούν την κρίση ως άλλοθι για να επιβληθούν σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Αφού η ΕΔΕΚ παραθέτει στατιστικά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας, ας κάνει τον κόπο να τα συγκρίνει με αυτά των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα διαπιστώσει ότι οι βασικοί δείκτες της κυπριακής οικονομίας συγκρίνονται ευνοϊκά με τους οικονομικούς δείκτες της πλειοψηφίας των κρατών μελών της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές διεθνώς υποστηρίζουν ότι το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.
Ισχυρίζεται η ΕΔΕΚ ότι η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ υποστήριζαν τις διοικήσεις των τραπεζών. Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ κατηγορούν και δυσφημίζουν τις τράπεζες. Ας αποφασίσουν τι ισχύει, γιατί δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Στην πραγματικότητα, τίποτα από αυτά που ισχυρίζονται η ΕΔΕΚ και η αντιπολίτευση δεν ισχύει. Είναι απλώς μέρος του πολέμου φθοράς που διεξάγουν σε βάρος της Κυβέρνησης, δυσφημίζοντας την οικονομία της χώρας μας και πλήττοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας.
Η ΕΔΕΚ προφανώς ούτε καν επιλεκτικά δεν διάβασε την χθεσινή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Διότι αν την διάβαζε θα διαπίστωνε ότι πουθενά δεν υπάρχει η αναφορά ότι η Κυβέρνηση έχει επιλύσει τα προβλήματα, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ. Τελικά, έχει και η προπαγάνδα της όριά της.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με σοβαρότητα και συνέπεια να υλοποιεί τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, στηρίζοντας την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.