18/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη Χοροεσπερίδα της κοινότητας Οίκου Μαραθάσας 17/08/2012

Ευχαριστώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της κοινότητας Οίκου Μαραθάσας για την ευγενή καλοσύνη που είχαν να μου απευθύνουν πρόσκληση για να παραστώ και να χαιρετίσω την αποψινή σας εκδήλωση.
Κοινότητες της υπαίθρου, όπως η δική σας, που βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας και διαθέτει ένα αξιοζήλευτο περιβάλλον, προκαλούν θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη. Το πανέμορφο Μαραθεύτικο τοπίο, στο οποίο ανήκει και η κοινότητα του Οίκου, αποτελεί μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας που πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο.
Η διοργάνωση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων έρχεται να αποδείξει την αγάπη του Κύπριου για το χωριό του, την ύπαιθρο, τη γη που τον μεγάλωσε και την πολιτιστική του κληρονομιά. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί αποτελούν συνδετικό κρίκο με τους απόδημους μας και ταυτόχρονα αποτελούν το μέσο διαφύλαξης και διάδοσης της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι ο τρόπος για θυμόμαστε τις ρίζες μας, τις πολιτιστικές μας καταβολές, αλλά ταυτόχρονα και το χρέος που έχουμε απέναντι στις επερχόμενες γενεές. Ένα χρέος που πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας σαν αντίσταση σε καθετί ξενόφερτο και σε κάθε μορφή αλλοτρίωσης της παράδοσης μας.
Το Υπουργείο Γεωργίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον πολύπλευρο ρόλο των αγροτών μας, έχει σαν κύριο στόχο μέσω της αγροτικής πολιτικής, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της αγροτικής οικογένειας και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας με την οποία ενισχύεται το εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο θα διαθέσει συνολικά 325 περίπου εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν τόσο γεωργοί όσο και κοινότητες της υπαίθρου. Επίσης, η ίδια πολιτική στήριξης των κατοίκων της υπαίθρου θα ακολουθηθεί και στο υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014 -2020.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση και ιδίως το Υπουργείο Γεωργίας έχει κύριο μέλημα του τον Κύπριο αγρότη, τον οποίο θα συνεχίσει να στηρίζει, στο μέτρο του δυνατού, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αυτός αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει τόσο τον τόπο μας όσο και τις άλλες χώρες διεθνώς.
Καταλήγοντας, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και συγχαίρω θερμά, το Κοινοτικό Συμβούλιο, το Κέντρο Νεότητας, καθώς και τον Σύνδεσμο των Αποδήμων και Φίλων του Οίκου για την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση της αποψινής χοροεσπερίδας.
Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.
Σημ.: Την ομιλία θα διαβάσει, εκ μέρους του κ. Υπουργού, ο Πρώτος Λειτουργός
Γεωργίας κ. Μάκης Αντωνιάδης.