11/8/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση «Επιστροφή στις ρίζες μας», στην κοινότητα Στατού – Αγίου Φωτίου 11/08/2012

Aισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την ευκαιρία που μου δώσατε να θέσω υπό την αιγίδα μου και να απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Στατού - Αγίου Φωτίου «Στέλιος Κυριακίδης».


Τέτοιες αξιόλογες εκδηλώσεις όπως η σημερινή που έχει ως θέμα την «Επιστροφή στις ρίζες μας», συμβάλλουν στην περαιτέρω διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη διάδοση της στις νεότερες γενεές. Είναι καθήκον μας να βιώνουμε και να αναδεικνύουμε αυτά που κληροδοτήσαμε από τους παππούδες και τους γονείς μας. Τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Είναι καθήκον μας να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας για να επιβιώσουμε σε μια κατεχόμενη πατρίδα χωρίς να χάσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Ο πολιτισμός είναι η ψυχή κάθε λαού και κάθε έθνους. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν τη βάση της πολιτιστικής μας συνέχειας και δημιουργίας, πάνω στην οποία στηριζόμαστε για να μπορέσουμε ως λαός να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την ιστορική μας παράδοση μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η μικρή μας πατρίδα μπορεί να μη διακρίνεται για την έκταση και το μέγεθος της, έχει όμως να επιδείξει ένα τρισχιλιετή πολιτισμό για τον οποίο, δικαιολογημένα, νιώθουμε όλοι περήφανοι. Και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η παράδοση μας είναι απόλυτα δεμένη με τη ζωή στην ύπαιθρο, τη δουλειά και τους κόπους του Κύπριου αγρότη.


To Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα η Κυβέρνηση, στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο όλες αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που αποτελούν οάσεις πολιτιστικής δροσιάς για την κυπριακή ύπαιθρο.


Το χωριό σας Στατός – Άγιος Φώτιος, ένα από τα ωραιότερα και γραφικότερα χωριά του νησιού μας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Το χωριό δημιουργήθηκε μετά από τη μετακίνηση και ένωση των δύο χωριών Άγιος Φώτιος και Στατός, τα οποία επηρεάστηκαν δυσμενώς από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις και τις καταστροφικές κατολισθήσεις που ακολούθησαν κατά τη δεκαετία του ΄60.


Το χωριό, με τους δρόμους του δεντροφυτεμένους από καρυδιές, φημίζεται για το καταπράσινο περιβάλλον του. Οι μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές και οι αμέτρητοι αμπελώνες που το περιτριγυρίζουν αποτελούν μαρτυρία της σκληρής δουλειάς καθώς και της αγάπης των κατοίκων προς τη γη τους. Αλλά ας μην ξεχνούμε ότι το φιλοπρόοδο χωριό σας φημίζεται για τις δραστηριότητες διαφοροποίησης του αγροτικού εισοδήματος. Ο Στατός – Άγιος Φώτιος είναι γνωστός για τον τραχανά του, τα κρασιά, τη ζιβανία, τον σουτζούκο, τις σταφίδες καθώς και τα λουκάνικα και την τσαμαρέλλα του.


To Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον πολύπλευρο ρόλο του αγρότη, έχει θέσει σαν ένα από τους κεντρικούς στόχους της αγροτικής ανάπτυξης τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της αγροτικής οικογένειας και τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας μέσω της οποίας θα ενισχυθεί το εισόδημα του αγροτικού κόσμου. Ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο θα διαθέσει συνολικά 325 περίπου εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν τόσο γεωργοί όσο και κοινότητες της υπαίθρου. Επίσης, η ίδια πολιτική της στήριξης των κατοίκων της υπαίθρου, θα ακολουθηθεί και στο υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014 -2020.


Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκληση σας και να συγχαρώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο και τον Αναπτυξιακό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Στατού - Αγίου Φωτίου «Στέλιος Κυριακίδης» για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν κάθε καλοκαίρι και διοργανώνουν τέτοιες πολιτιστικές δραστηριότητες και συνεχίζουν με τον τρόπο αυτό να προσφέρουν στην κοινότητα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.


Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.