11/8/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη πολιτιστική εκδήλωση Αρακαπά 11/08/2012

 

Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα να τεθεί υπό την αιγίδα μου η πολιτιστική αυτή εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρακαπά και να παραστώ εδώ μαζί σας.

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις μια κοινότητα ζωντανή όπως είναι αυτή του Αρακαπά να τιμά τους ανθρώπους της. Ανθρώπους που είχαν σημαντική συμβολή στην πολύπλευρη ανάπτυξη της κοινότητας. Η ενέργεια αυτή του Κοινοτικού Συμβουλίου αποτελεί μια ελάχιστη ένδειξη της αγάπης και της εκτίμησης προς τους ανθρώπους που συνεισφέρουν στα κοινά. Σε μια εποχή που επικρατεί ο ατομικισμός και η αποθέωση του χρήματος, το Κοινοτικό Συμβούλιο με την ενέργεια του αυτή θέτει τον πήχη ψηλά ούτως ώστε η τιμή αυτή να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς τα νεότερα μέλη της κοινότητας.


Φίλες και φίλοι,


Η παρουσία μου σε αυτή την τελετή υποδηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης μας για συνεχή, ορθολογική και ισόρροπη ανάπτυξη στις αστικές περιοχές και στην περιφέρεια. Γι’ αυτό στηρίζουμε και προωθούμε εκδηλώσεις που δίνουν τα σωστά μηνύματα και ενθαρρύνουν τους νέους να παραμείνουν στις κοινότητες τους και να δουλέψουν γι’ αυτές.


Είναι, ωστόσο, κατανοητό ότι για την επιτυχή υλοποίηση των σχεδιασμών μας χρειαζόμαστε μια σύγχρονη, ισχυρή και αποκεντρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη ακόμη και αν αυτός βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιούνται και διευρύνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και ενισχύεται ο ανθρώπινος χαρακτήρας και η αποτελεσματικότητα της τοπικής διοίκησης.


Η εξέλιξη και η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνδέεται ιστορικά με την προσπάθεια ολοκλήρωσης και εμπέδωσης της άμεσης δημοκρατίας. Συνδέεται με τη σταδιακή ενίσχυση της συμμετοχικότητας και της διαφάνειας, προσδίδοντας βάρος και αξία στις απόψεις των πολιτών και αναδεικνύοντας τον πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών ως συνδιαχειριστές και συνδιαμορφωτές των αποφάσεων που αφορούν πρώτα από όλα τις ίδιες.


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητο να εξελίσσεται και να αναπροσαρμόζει τις δομικές και λειτουργικές παραμέτρους της για ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη που να σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.


Μια από τις στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης μας υπήρξε η ριζική μεταρρύθμιση του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταρρύθμιση που ισχυροποίησε τον θεσμό, με τρόπο που οι Τοπικές Αρχές να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύγχρονες αξιώσεις της κοινωνίας μας και να διασφαλίζουν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Οι τοπικές κοινωνίες θα είναι σε θέση με λίγα λόγια να παίρνουν με αυτονομία τις κρίσιμες αποφάσεις που τις αφορούν και ταυτόχρονα να έχουν τη δυνατότητα να τις υλοποιούν για να παρέχουν στους δημότες τους υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, υποδομές και κατ' επέκταση υψηλή ποιότητα ζωής.


Αγαπητοί φίλοι της κοινότητας Αρακαπά,


Η κοινότητα σας τιμά σήμερα τους ανθρώπους της που προσέφεραν με το έργο τους στην ευημερία της. Τιμούνται οι Ανδρέας Βασιλείου, Πανίκος Γιατρός, Γιώργος Χριστοφή και Γιαννάκης Γεωργίου. Ο Ανδρέας Βασιλείου για την δεκαοκτάχρονη προσφορά του ως Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου και Γραμματέας του Συνεργατικού Παντοπωλείου Αρακαπά. Ο Πανίκος Γιατρός για την πολύχρονη προσφορά του προς την κοινότητα με την προώθηση έργων ανάπτυξης της κοινότητας. Ο Γιώργος Χριστοφή για την πολύχρονη προσφορά του στην κοινότητα μέσω της φωτογραφικής του τέχνης, καλύπτοντας αφιλοκερδώς όλες τις δραστηριότητες της κοινότητας. Τιμάται τέλος ο Γιαννάκης Γεωργίου για την πολύχρονη προσφορά του με αφιλοκερδείς υπηρεσίες προς το Κοινοτικό Συμβούλιο. Ο Γιαννάκης Γεωργίου προεδρεύει του Πολιτιστικού Ομίλου «Ιαματική» Αρακαπά και είναι ο Διευθυντής του ενιαίου ολοήμερου περιφερειακού δημοτικού σχολείου «Ιαματική».


Συγχαίρω όλους τους τιμώμενους για την αξιέπαινη συνεισφορά τους στην κοινότητα. Τέτοιες ενέργειες παραδειγματίζουν τις νεότερες γενιές και στέλνουν το μήνυμα ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με αρχές και διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο με μόνο γνώμονα το κοινό καλό.


Εύχομαι στο Κοινοτικό σας Συμβούλιο και στη κοινότητα σας γενικότερα πολλές και δημιουργικές ώρες δουλειάς, καλές και αποδοτικές συνεργασίες. Σε όλους εσάς τους κατοίκους και φίλους της κοινότητας του Αρακαπά εύχομαι κάθε πρόοδο και πάντα επιτυχίες.