31/7/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Green Dot Cyprus 31/07/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Σπανό και τον Γενικό Διευθυντή κ. Κυριάκο Παρπούνα της εταιρείας Green Dot Cyprus.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός είπε ότι κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση για το θέμα των παραγωγών που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση τους για εγγραφή στο συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών. Αυτό, είπε, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και γι’ αυτό το Τμήμα Περιβάλλοντος μετά και από την ψήφιση της νέας νομοθεσίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την περασμένη βδομάδα, ανέλαβε τη διεξαγωγή πιο συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων σε εταιρείες που παρανομούν.
Ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι τώρα υπάρχει η δυνατότητα για επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι 3,400 ευρώ, ενώ προηγουμένως υπήρχε μόνο η δυνατότητα να καταγγελθεί η υπόθεση και να φθάσει στο δικαστήριο. Τώρα, η επιβολή του διοικητικού προστίμου αποτελεί πολύ πιο αποτελεσματικό μέτρο και πιστεύουμε ότι θα παραδειγματιστούν οι παρανομούντες, συμπλήρωσε.
Κληθείς να αναφέρει τον ρόλο της Green Dot και την εμπλοκή της στο θέμα, ο κ. Αλετράρης είπε ότι είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το Σύστημα και το πρόβλημα με όσους δεν εγγράφονται δεν είναι μόνο ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται αλλά και τα διαφυγόντα κέρδη της εταιρείας Green Dot.
Ερωτηθείς κατά πόσον συζητήθηκε το θέμα επέκτασης του συστήματος ανακύκλωσης, ο κ. Υπουργός είπε ότι είναι ένα θέμα που εκκρεμεί και αναμένει ενημέρωση για την εξέλιξή του από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, ανέφερε, θα συζητηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί είναι το Υπουργείο που εμπλέκεται άμεσα.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την επιδότηση που δίδεται στην Green Dot, ο κ. Αλετράρης είπε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στη χορηγία που θα δινόταν στην εταιρεία για το έτος 2012 λόγω του ότι χρειάστηκε να γίνει κάποια έρευνα από τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για να διαφανεί κατά πόσον η χορηγία θεωρείται κρατική ενίσχυση ή όχι. Προφορικά υπήρξε ενημέρωση του Υπουργείου Γεωργίας ότι ο Έφορος δεν θεωρεί τη συγκεκριμένη χορηγία ως κρατική ενίσχυση και έχουμε το πράσινο φως για να προχωρήσουμε και έτσι αναμένεται η χορηγία να δοθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, κατέληξε ο Υπουργός Γεωργίας.