31/7/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών 31/07/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με εκπροσώπους του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Είχαμε μια ιδιαίτερα χρήσιμη συνάντηση με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών στην παρουσία εκπροσώπων του Τμήματος Γεωργίας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Συζητήσαμε δύο θέματα. Το θέμα της διακίνησης παράνομων φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα που όπως είδατε και χθες έγινε μια συντονισμένη επιχείρηση στην περιοχή Αστρομερίτη-Περιστερώνας και συνελήφθη ένα άτομο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν παράνομα φυτοφάρμακα. Ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα αυτό, θα είμαστε σε πολύ στενή επαφή και στο μέλλον για να ανταλλάσουμε και πληροφορίες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρέπει οπωσδήποτε να πατάξουμε και να το εξαλείψουμε γιατί έχει άμεση σχέση με την υγεία του καταναλωτή.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν το θέμα της ενίσχυσης των λαϊκών αγορών ώστε οι ομάδες παραγωγών – δηλαδή οι παραγωγοί οι ίδιοι – να διαχειρίζονται αυτές τις λαϊκές αγορές, χωρίς να απαιτείται πάντοτε η χρήση του μεσάζοντα εμπόρου, με στόχο να μικρύνει η ψαλίδα μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής που φθάνει στον καταναλωτή. Συζητήσαμε και για τις πρόνοιες του νέου προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης αυτών των λαϊκών αγορών στα λειτουργικά τους έξοδα και στα έξοδα διαχείρισης ώστε να μπορούν να είναι πολύ πιο βιώσιμες απ’ ό,τι είναι τώρα».

Από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών κ. Πέτρος Μάρκου εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση και ανέφερε ότι ήταν πολύ εποικοδομητική και υπήρχε πλήρης συναντίληψη στα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του.

Μας ανησυχεί ως Σύνδεσμο η υγεία του καταναλωτή και η παρουσία φυτοφαρμάκων που εισάγονται ή μεταφέρονται από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορευμένων φυτοφαρμάκων όπου καταλαβαίνουμε όλοι τί σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρκου. Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε συμφωνία όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθηθεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όλη αυτή η κατάσταση. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο και όποια στοιχεία έρχονται υπόψη μας θα παρουσιάζονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, σημείωσε.