24/7/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΕΔΥ 24/07/2012

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) οι οποίοι του επέδωσαν την ετήσια ΄Εκθεση της Επιτρτοπής για το 2011.


Παραλαμβάνοντας την ΄Εκθεση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη την ΕΔΥ για την «πολύ καλή δουλειά που κάνει μέσα από την αγαστή συνεργασία των μελών της». Πρόσθεσε ότι η ΕΔΥ είναι «πολυκομματική, αλλά ανεξάρτητη Αρχή» και απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής είπε ότι «το ότι έχουνε μειωθεί πάρα πολύ και οι απαιτήσεις του κόσμου σε ό,τι αφορά τις προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο δεικνύει την αντικειμενικότητα με την οποία εργάζεστε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Παύλος Παπαγεωργίου είπε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Επιτροπή κατά το 2011 ήταν κατά 99,8% ομόφωνες, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «οι εργασίες της Επιτροπής κατά το 2011 ήταν πολλές, όπως και μεγάλα ήταν τα προβλήματα. Παρακαθίσαμε σε 211 συνεδριάσεις και σε αυτές έχουμε εξετάσει περίπου τρεις χιλιάδες θέματα».

΄Οσον αφορά την πλήρωση θέσεων, ο κ. Παπαγεωργίου είπε: «Έχουν πληρωθεί περίπου 1600 θέσεις, περιλαμβανομένων των θέσεων προαγωγής. Στη πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν ομόφωνες και αυτό δεικνύει την εμπιστοσύνη και την ομόνοια που επικρατεί κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν με πλειοψηφία δεν ξεπερνούν τις πέντε. ΄Ολες οι άλλες ήταν ομόφωνες».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ ευχαρίστησε τα μέλη και τον Γραμματέα της Επιτροπής καθώς και όλο το προσωπικό της ΕΔΥ για το έργο που επιτελούν και είπε ότι μέχρι το τέλος του 2011 αντιμετωπίστηκαν όλες οι υποθέσεις, χωρίς να αφεθεί καμία σε εκκρεμότητα.
Αναφερόμενος στις προσφυγές, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αυτές ανέρχονται σε 173 και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2012. «Υπάρχει ελαφρά μείωση των προσφυγών για θέματα προαγωγών και μικρή αύξηση για τα θέματα που αφορούν σε πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής», είπε ο κ. Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι βασικός λόγος που ακυρώνονται κάποιες προαγωγές είναι οι συστάσεις των προϊσταμένων και σημείωσε ότι προσπάθεια της ΕΔΥ είναι «να βοηθούμε τους Διευθυντές να προβαίνουν σε συστάσεις, σύμφωνα με τη νομολογία».

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες αφυπηρετήσεις, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι κατά το 2012 ανήλθαν στις 250. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό, είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό είχε κοπάσει και μάλιστα κάποιοι είχαν αποσύρει τις αιτήσεις τους για αφυπηρέτηση μετά από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν θα επηρεαστεί το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Με τη συνεχή, ωστόσο, προβολή του θέματος αυτού από τα ΜΜΕ, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, ο αριθμός αιτήσεων για πρόωρη αφυπηρέτηση αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε, τέλος, ότι αυξήθηκε και ο αριθμός των αποσπάσεων, λόγω και των αναγκών για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.