19/7/12

Η Υπουργός Εργασίας προήδρευσε συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος 19/07/2012

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, στο Υπουργείο Εργασίας.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, η κα Υπουργός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Tο πρώτο βασικό ζήτημα που εξέτασε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα είναι η προώθηση ενός Κανονισμού με τον οποίο θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την πρόληψη των τραυματισμών των εργαζομένων με αιχμηρά αντικείμενα στον τομέα της υγείας. Είναι ένας Κανονισμός που απορρέει από σχετική συμφωνία στο επίπεδο της ΕΕ μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, τον οποίο καλούμαστε ως χώρα μέλος να εφαρμόσουμε. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει με το περιεχόμενο του Κανονισμού και θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.
Το δεύτερο βασικό ζήτημα που μας απασχόλησε είναι ένα τροποποιητικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εργασίας με στόχο την πληρέστερη εφαρμογή του Κανονισμού για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων. Έχει παρατηρηθεί ότι δυστυχώς, από το 2004 που εφαρμόσαμε τον Κανονισμό ο οποίος διαλαμβάνει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων που έρχονται στην Κύπρο να εργαστούν, δεν υπήρχαν εφαρμοστικές διατάξεις, δηλαδή δεν οριζόταν ποιά Αρχή έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει αυτό τον Κανονισμό και δεύτερο, δεν οριζόταν, σε περίπτωση παραβίασης του Κανονισμού, για παράδειγμα παραβίαση της Αρχής της ισότητας της μεταχείρισης μεταξύ των εργαζομένων, ποιές ποινές επιβάλλονται και ποιά διαδικασία ακολουθείται. Και αυτό υποδεικνύει ότι, δυστυχώς, κατά τη διαδικασία της ένταξης δεν ολοκληρώθηκαν σωστά οι εφαρμοστικές διατάξεις και μηχανισμοί που να μας επιτρέπουν ολοκληρωμένα να εφαρμόζουμε το κοινοτικό δίκαιο.
Καταθέσαμε λοιπόν ενώπιον των κοινωνικών εταίρων ένα νομοσχέδιο με το οποίο ορίζεται το Υπουργείο Εργασίας ως αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του Κανονισμού σε ό,τι αφορά στα θέματα που αφορούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση, καθορίζονται οι εξουσίες των επιθεωρητών και επίσης τιμές και διοικητικά πρόστιμα. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάποιες απόψεις πάνω στο θέμα και θα συνέλθει ειδική τριμερής Επιτροπή επί του θέματος την επόμενη βδομάδα, με στόχο με την έναρξη των εργασιών της Βουλής, το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι πάρα πολύ σημαντική για μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν την ισότητα της μεταχείρισης μεταξύ των Κυπρίων και κοινοτικών εργαζομένων».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφωνία που προέκυψε στο θέμα της ΑΤΑ, η κα Χαραλάμπους είπε: « Eκείνο το οποίο λέω εγώ και νομίζω είναι και κοινή θέση μεταξύ όλων των πλευρών είναι ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, και συνεχίζονται στην κατεύθυνση που είπαμε από την αρχή ως Κυβέρνηση. Τον διάλογο για την ΑΤΑ τον έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση. Και τον έχει ξεκινήσει με ένα βασικό στόχο, να κάνουμε την ΑΤΑ πιο ισορροπημένη, πιο δίκαιη και να ανταποκριθούμε και στη σύσταση που υπάρχει στις ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει μέσα από τον κοινωνικό διάλογο».
Ερωτηθείσα πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, απάντησε ότι το να βάζουμε χρονικά όρια δεν είναι το ουσιαστικότερο σε αυτή τη συζήτηση για ένα σοβαρό και ευαίσθητο θέμα. «Έχουμε καταθέσει κάποιες σκέψεις στις δύο πλευρές και θα συνεχιστούν οι επαφές, και αν υπάρχει κοινή και καλή θέληση μπορούμε να βρούμε λύσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να βρεθεί κοινή συνισταμένη και συμφωνία στο θέμα της ΑΤΑ.