4/7/12

Τροποποίηση του Κανονισμού για τη χρήση χημικών ουσιών 04/07/2012


Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, αρμόδια αρχή της Κύπρου για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1907/2006 (Reach), πληροφορεί τους Κύπριους επιχειρηματίες και καταναλωτές ότι με την έκδοση του τροποποιητικού Κανονισμού 109/2012 έχει τροποποιηθεί το Παράρτημα XVII του Κανονισμού Reach, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις απαγορεύσεις / περιορισμούς στη χρήση χημικών ουσιών.


Με την τροποποίηση αυτή, έχουν εισαχθεί στα σημεία 28, 29 και 30 του Παραρτήματος XVII, πρόσθετες χημικές ουσίες που χαρακτηρίζονται ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές στην αναπαραγωγή (ΚΜΤ). Οι ουσίες αυτές, λόγω της συγκεκριμένης τους ταξινόμησης, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά αγαθά σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 % κατά βάρος. Η απαγόρευση αυτή τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2012.
Στις νέες ουσίες που έχουν προστεθεί περιλαμβάνονται και ορισμένες ενώσεις του βορίου οι οποίες μέχρι πρόσφατα είχαν ευρεία χρήση σε οικιακά απορρυπαντικά και καθαριστικά και άλλα προϊόντα που πωλούνται στο ευρύ κοινό.
Το κείμενο του τροποποιητικού Κανονισμού 109/2012/ΕΚ με τις ουσίες που προστέθηκαν βρίσκεται στην πιο κάτω ιστοσελίδα:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:037:0001:0049:EL:PDF
Άλλες πληροφορίες σχετικά με τον Κανονισμό Reach και για τις υποχρεώσεις που επιβάλλει στους παραγωγούς, εισαγωγείς και χρήστες χημικών προϊόντων παρέχονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.mlsi.gov.cy/dli