14/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στο Συνέδριο του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων με θέμα: «Απαλλοτριώσεις και Ιδιοκτησιακά Δικαιώματα», στο κτήριο ΚΕΒΕ στη Λευκωσία 14/06/2012


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετήσω το σεμινάριο που διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ακινήτων σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα.


Η προσωπική διάσταση της ιδιοκτησίας είναι συνδεδεμένη με τα δικαιώματα του ατόμου. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να ισχυριστεί ότι υφίσταται μια ενδογενής ομοιότητα ανάμεσα στα δημοκρατικά και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα καθώς η πολιτική δημοκρατία είναι ο καλύτερος εγγυητής για την προστασία των τελευταίων και αντιστρόφως. Είναι ταυτόχρονα παραδεκτό ότι η δημοκρατία προϋποθέτει, κατά κάποιο τρόπο, την ανάπτυξη και την ευημερία αφού η οικονομική οπισθοδρόμηση οδηγεί στον μαρασμό που με τη σειρά της οξύνει τις ανισότητες οδηγώντας στην αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Η κοινωνική δέσμευση και λειτουργία της ιδιοκτησίας είναι λοιπόν χαρακτηριστικά μιας ευνομούμενης, σύγχρονης πολιτείας. Άλλωστε οι σχεδιασμοί του μέλλοντος, που περιλαμβάνουν τον έλεγχο ή έστω τη ρύθμιση του χώρου, του πεδίου, γίνονται με στόχο να επιτρέψουν στην κάθε κοινωνία την ικανοποιητική προσαρμογή της στις νέες ανάγκες και για την εφαρμογή τους απαιτείται η σαφής διατύπωση κοινωνικών προοπτικών.
Είναι όλα αυτά που κάνουν το θέμα του σημερινού σας συνεδρίου τόσο ενδιαφέρον και επίκαιρο αφού οι απαλλοτριώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αναπτυξιακών σχεδιασμών ενώ παράλληλα το Άρθρο 23 του Συντάγματος προστατεύει σαφώς την ακίνητη ιδιοκτησία.
Στις περιπτώσεις που το κράτος θα πρέπει να απαλλοτριώσει ιδιωτικά ακίνητα για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας εφαρμόζεται η Νομοθεσία που αφορά στη διαδικασία απαλλοτρίωσης των ακινήτων αυτών. Ο Νόμος προστατεύει τους ιδιοκτήτες, αλλά ταυτόχρονα δίδει στο κράτος την εξουσία να λειτουργεί και να συμπληρώνει τα έργα του.
Από το 1962, οπότε ψηφίσθηκε η Νομοθεσία, έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και τη Νομική Υπηρεσία, έχουν ετοιμάσει πρόταση με σωρεία τροποποιήσεων ώστε η Νομοθεσία να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και την ισχύουσα πρακτική και νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι βέβαιη ότι η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα κυβερνητικά τμήματα, αλλά και σε συνεννόηση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα πολιτικά κόμματα, θα εκσυγχρονίσουν την υφιστάμενη νομοθεσία διορθώνοντας τις ατέλειες και τις αδυναμίες που είχε, με σκοπό την καλύτερη προστασία του πολίτη και την εξασφάλιση των ιδιοκτησιακών του δικαιωμάτων.
Είναι γεγονός ότι στη σημερινή οικονομική κρίση που επηρεάζει και τη δική μας οικονομία, έχουν πληγεί και τα ακίνητα σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό. Στις συνθήκες αυτές το κράτος, ως θεματοφύλακας, οφείλει να παρέχει στους ιδιοκτήτες ακινήτων κάθε είδους προστασία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεων να αντικαθιστούν την περιουσία που απαλλοτριώνεται. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν και τα δημόσια οικονομικά, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για την όσο το δυνατό γρηγορότερη και δικαιότερη καταβολή των αποζημιώσεων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αντιμετωπίζουμε τα θέματα που αφορούν τον τομέα των ακινήτων, ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας και σοβαρότητας. Η σημασία του τομέα των ακινήτων της ορθολογιστικής τους αξιοποίησης και της δίκαιης ανακατανομής βαρών, μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη και επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, σήμερα καθίσταται προφανής. Θέλω με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης να σας ενημερώσω ότι δόθηκαν από αρκετού χρόνου στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας οδηγίες για την καταγραφή όλων των εκκρεμουσών απαλλοτριώσεων με όλες τις σχετικές πληροφορίες, με στόχο να επαναξιολογήσουν οι απαλλοτριούσες Αρχές τις μέχρι τώρα ενέργειές τους και να επιστρέψουν όσες ιδιοκτησίες δεν είναι αναγκαίες για έργα που είναι ώριμα και εφικτό να υλοποιηθούν σε εύλογο χρόνο.
Ταυτόχρονα, θέλω να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται ήδη στενά με το Υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση νομοθεσίας για την επιβολή τέλους πολεοδομικής αναβάθμισης της αξίας των ακινήτων από αποφάσεις του κράτους σε σχέση με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι ήλθε ο κατάλληλος χρόνος ώστε το δημόσιο να είναι σε θέση να ανακτά έστω και μέρος των υπεραξιών που δημιουργεί το ίδιο με πολεοδομικές του αποφάσεις σε ακίνητη ιδιοκτησία. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα τερματισθεί η παραδοξότητα που δημιουργείται από το γεγονός πως μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μόνο υποχρεώσεις, αλλά όχι δικαιώματα έναντι των επηρεασμών των αξιών των ακινήτων από κρατικές αποφάσεις.
Όσον αφορά το σεμινάριο σας, είμαι σίγουρη ότι θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε κατάλληλα και να πάρετε αρκετές πληροφορίες από τις παρουσιάσεις των ομιλητών καθώς και από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.