14/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά για το ΓΕΣΥ για το θέμα της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα 14/06/2012


Ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ενημέρωσαν σήμερα την Επιτροπή Υγείας της Βουλής για την απόφαση των δύο Υπουργείων να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ).


Όπως ανέφερε με δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς, η εν λόγω πρόταση θα βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες.
Το κράτος δεν θα επωμιστεί επιπλέον κόστος από αυτά τα οποία καταβάλλει μέσω του προϋπολογισμού, η εφαρμογή και λειτουργία του λογισμικού συστήματος το οποίο θα διαχειρίζεται το επιχειρησιακό κομμάτι του ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί με τη μέθοδο του BOT, ενώ τα κρατικά νοσηλευτήρια σε ένα περιβάλλον αυτοδιοίκησης, θα αποτελούν τον βασικό πυλώνα παροχής υπηρεσιών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η οικονομική κρίση μας έκανε όλους σοφότερους, έτσι ώστε να προϋπολογίσουμε πρώτα με ένα πιο σωστό τρόπο το ΓΕΣΥ, να εξασφαλίσουμε τις κρατικές υποδομές που είναι εθνική επένδυση και να κοστολογήσουμε τις επιπρόσθετες υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου αυτές να μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες.
Ο δρ Μαλάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι περί τις αρχές του 2016 θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Ο κ. Υπουργός κάλεσε παράλληλα όσους ενδιαφέρονται για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, είτε αυτοί είναι πολιτικοί είτε παροχείς υπηρεσιών, να αντιληφθούν ότι όλοι πρέπει να συνυπάρξουν σε ένα οικονομικότερο ΓΕΣΥ, καθώς η υλοποίηση του αποτελεί κοινωνική ανάγκη.
Ο δρ Μαλάς ενημέρωσε παράλληλα την Επιτροπή Υγείας της Βουλής για την μελέτη που διεκπεραίωσε το Υπουργείο Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων.
«Έχω επαναλάβει ότι το Υπουργείο θα ολοκληρώσει τη συλλογή των τιμών για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, προκειμένου να μπορέσει να καταλήξει στον καθορισμό της νέας τιμολογιακής πολιτικής σε συνεργασία με τους φαρμακεμπόρους και τους φαρμακοποιούς», σημείωσε.
Στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής, τόνισε, είναι η μείωση στις τιμές των φαρμάκων που διατίθενται στα ιδιωτικά φαρμακεία, με τρόπο που να διασφαλίζεται η επάρκεια σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων. Κύριο μέλημα μας, συμπλήρωσε, είναι και η βιωσιμότητα των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών.