14/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση δράσεων του Υπουργείου στον τομέα της Αγωγής Υγείας 14/06/2012

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να καλωσορίσω τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα παρουσιαστούν δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στον τομέα της Αγωγής Υγείας. Η διάσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που γίνονται για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που είναι στις 26 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, θα γίνει αναφορά στα εξής:


• Βράβευση των σχολείων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό ανάδειξης καλών πρακτικών προώθησης της Αγωγής Υγείας με την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που να αφορά στο Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας.
• Παρουσίαση δύο προγραμμάτων αντιμετώπισης του καπνίσματος, το Fred Goes to School, για μαθητές γυμνασίων, και το πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος, για μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
Η θεσμοθέτηση και συστηματική ενσωμάτωση της Αγωγής Υγείας στις σχολικές μονάδες είναι πλέον γεγονός. Η εισαγωγή του νέου αυτού γνωστικού αντικειμένου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Προδημοτική, Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση) αποτελεί την ενδεδειγμένη μορφή πρόληψης κοινωνικών προβλημάτων όπως το κάπνισμα, o αλκοολισμός, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η έλλειψη οδικής συνείδησης, η παραβατικότητα, η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, η παχυσαρκία και ο ρατσισμός. Η σπουδαιότητα έγκειται στο γεγονός ότι είναι πλέον θεσμικά κατοχυρωμένο για τον κάθε μαθητή και την κάθε μαθήτρια που φοιτά σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο να συμμετέχει στο μάθημα της Αγωγής Υγείας. Προηγουμένως η Αγωγή Υγείας προσφερόταν ευκαιριακά και αποσπασματικά σε μερίδα μαθητών και μαθητριών από μερίδα εκπαιδευτικών, χωρίς να εντάσσεται οργανικά σε ένα δομημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών.
Στο μάθημα της Αγωγής Υγείας οι μαθητές δεν έχουν απλώς την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σωματικές συνέπειες ορισμένων συμπεριφορών, αλλά κυρίως να κρίνουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, να εξασκηθούν σε δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, διαχείρισης των συγκρούσεων και αντιμετώπισης της πίεσης των φίλων, να εντοπίζουν τα κοινωνικά στερεότυπα και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος περιλαμβάνονται θέματα όπως ασφάλεια, αγωγή του καταναλωτή, δικαιώματα και υποχρεώσεις, χρήση και κατάχρηση ουσιών εξάρτησης και σεξουαλική αγωγή.
Με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της εφαρμογής του Προγράμματος Σπουδών της Αγωγής Υγείας, αλλά και την αξιοποίηση σχετικού εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύσσεται σε επίπεδο σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προκήρυξε διαγωνισμό με θέμα την «Ανάδειξη καλών πρακτικών προώθησης Αγωγής Υγείας». Στόχος είναι να βραβευθεί η παραγωγή πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού σχετικού με το Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας, το οποίο να συνδυάζει δημιουργικά δείκτες επιτυχίας και από τις τέσσερις θεματικές περιοχές του Προγράμματος Σπουδών.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς που διακρίθηκαν και που θα βραβευθούν σήμερα στη σύντομη τελετή που ακολουθεί. Ελπίζουμε οι καλές πρακτικές που ανέπτυξαν τα σχολεία να έχουν συνέχεια και να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλα σχολεία. Για τον διαγωνισμό αυτό εκφράζω τα συγχαρητήρια μου σε όλους όσοι συμμετείχαν, γιατί πραγματικά έχουν παραδοθεί αξιόλογες εργασίες από τις σχολικές μονάδες. Ιδιαίτερες, όμως, ευχαριστίες επιτρέψετε μου να απευθύνω στην εταιρεία Lidl Cyprus, η οποία είναι χορηγός αυτής της δραστηριότητας. Οι πέντε σχολικές μονάδες που διακρίθηκαν θα λάβουν το ποσό των €5000 η καθεμιά ως βραβείο, το οποίο θα προσφερθεί σε μορφή εξοπλισμού σύμφωνα με τις ανάγκες που θα καθορίσουν οι ίδιες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία Lidl Cyprus τη φετινή σχολική χρονιά στήριξε με το χρηματικό ποσό των €60.000 διάφορα προγράμματα και δράσεις Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όπως την έκδοση εγχειριδίων και άλλου έντυπου υλικού, την επιχορήγηση της αγοράς σχετικών βιβλίων για τη βιβλιοθήκη του δασκάλου καθώς επίσης και τη διεξαγωγή μιας σειράς επιμορφωτικών σεμιναρίων προς εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Αγωγής Υγείας.
Η εκδήλωση αυτή αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου. Πρωταρχικός μας στόχος στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι η δημιουργία σχολείων απαλλαγμένων από καπνό. Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής θα παρουσιαστούν δύο προγράμματα που στοχεύουν στην έγκαιρη παρέμβαση και διακοπή του καπνίσματος, όταν εντοπίζονται μαθητές να καπνίζουν στον σχολικό χώρο ή σε σχολικές εκδηλώσεις. Για τα προγράμματα αυτά θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και ιδιαίτερα τη δρα Μαρία Καρεκλά, και σε επίπεδο Υπουργείου την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και το Γραφείο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.
Είμαι βέβαιος ότι η συμπόρευση όλων μας (κυβερνητικών, μη κυβερνητικών και ιδιωτικών φορέων) για την προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων της κοινωνίας των πολιτών, είναι και πρέπει να αποτελεί κοινό μας όραμα.