12/6/12

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελέγχου Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής των Κοινοτήτων 12/06/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ελέγχου Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια επίσκεψης εργασίας εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. William Cash και σ’αυτή συμμετείχαν οι Βουλευτές μέλη της, κ. James Clappison, κ. Michael Connarty, κα Julie Elliot, κ. Kelvin Hopkins και κ. Henry Smith. Η αντιπροσωπεία συνοδευόταν από τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, κ. Matthew Kidd.


Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο Βουλευτής μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μία από τις κρισιμότερες περιόδους στην ιστορία της, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε παράλληλα ότι, σ’αυτά τα πλαίσια, η Κύπρος αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες με την άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προσεχή Ιούλιο.
Ακολούθως, τα μέλη των δυο Επιτροπών αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενα εκτενέστερα στο μέλλον της Ευρωζώνης και του Ευρώ, καθώς και στην ένταξη χωρών της ΕΕ σε μηχανισμούς οικονομικής στήριξης. Συμφώνησαν δε ότι τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να συνοδεύονται με μέτρα ανάπτυξης, τα οποία θα βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση. Ακόμη, τονίστηκε η σημασία ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναφορά έγινε και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μέλη της βρετανικής αντιπροσωπείας τόνισαν ότι η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και να σεβαστεί τους κανόνες της Ένωσης ώστε να μπορέσει να γίνει μέλος της.