12/6/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 12/06/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:


«Σήμερα ετοιμάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία απασχόλησης στο δημόσιο τομέα του μηνός Μαΐου. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η καθοδική τάση στην απασχόληση που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2011 συνεχίζει να υφίσταται και κατά το μήνα Μάιο.

Όπως αναμενόταν, η μείωση της απασχόλησης για το μήνα Μάιο παρουσιάζεται μικρότερη σε σχέση με αυτή του Απριλίου, λόγω της πρόσληψης αριθμού ωρομίσθιου προσωπικού κυρίως δασοπυροσβεστών και ναυαγοσωστών, λόγω του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, για το Μάιο η μείωση του προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία είναι 690 άτομα. Η μέση μείωση για το πρώτο πεντάμηνο είναι 729 άτομα και τα δεδομένα συγκλίνουν ότι ο στόχος για μείωση της απασχόλησης κατά χίλια άτομα το χρόνο στη Δημόσια Υπηρεσία που έχει τεθεί στο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης για εξυγίανση της οικονομίας είναι εφικτός.

Η Κυβέρνηση με συνέπεια θα συνεχίσει να εφαρμόζει την παγοποίηση των προσλήψεων στη Δημόσια Υπηρεσία τόσο μόνιμου όσο και έκτακτου προσωπικού, γεγονός που οδηγεί στη μείωση του αριθμού του προσωπικού της Δημόσιας Υπηρεσίας, κάτι που αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή η οποία μειώνει το κόστος συντήρησης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Τα σχετικά στοιχεία αναφορικά με την απασχόληση στο δημόσιο τομέα πολύ σύντομα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Είναι με τη λήψη μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας και της επίλυσης διαθρωτικών προβλημάτων που η Κυβέρνηση πέτυχε τη μείωση του ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ στο πρώτο τετράμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου χρόνου.

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτελεί πολύ θετικό γεγονός σε συνθήκες ύφεσης, όπως σημείωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτή η μείωση δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά από τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση. Η μείωση των δαπανών και του ελλείμματος, αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη αποτελεσμάτων των μέτρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και αυτά τα αποτελέσματα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δήθεν δεν λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση έχει προωθήσει μέτρα και πολιτικές που υλοποιούν συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέτοια μέτρα είναι η διασφάλιση της επάρκειας του συνταξιοδοτικού συστήματος, η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους, η προώθηση ζητημάτων που αφορούν την εφαρμογή της δημοσιονομικής συνθήκης.

Σύντομα, θα υπάρξουν αποφάσεις και εξελίξεις που αφορούν δύο ζητήματα που επίσης τίθενται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτά είναι τα θέματα της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ και της προώθησης της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμα και τα μέτρα που σχετίζονται με την ενίσχυση της προσπάθειας της Κυβέρνησης για εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του 2012 στη βάση των τεσσάρων αξόνων που ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε χθες».