12/6/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον μηχανισμό στήριξης 12/06/2012

Δεν υπάρχει απόφαση για ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης και δεν έχουμε εκφράσει καμία πρόθεση προς τον μηχανισμό για ένταξη, επισήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου κληθείς να πει πότε θα αποταθούμε στον μηχανισμό στήριξης, είπε ότι «σε σχέση με διάφορα δημοσιεύματα που φέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει αποφασίσει να αποταθεί στον μηχανισμό ή ότι έγιναν και επαφές για ένταξη στον μηχανισμό
, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και δεν έχει γίνει καμία διερεύνηση πρόθεσης αναφορικά με ένταξη στον μηχανισμό.

Η Κυβέρνηση έχει διάφορες επιλογές μπροστά της αναφορικά με το θέμα που προκύπτει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μια από αυτές τις επιλογές είναι και το θέμα της καταφυγής στον μηχανισμό. Αποφάσεις, όμως, για αυτό το θέμα, δεν υπάρχουν».


Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ένταξης της Κύπρου στον μηχανισμό σε σχέση με τις εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών πιθανόν να μην είναι τέτοιο που να διασκεδάζει τις ανησυχίες της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Τα πράγματα είναι πολύ δυναμικά, υπάρχουν διάφορα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη, η Κυβέρνηση τα παρακολουθεί, τα μελετά και τα αξιολογεί πολύ στενά στη βάση και των επιλογών που έχει μπροστά της και ανάλογα η Κυβέρνηση κινείται και παίρνει τις αποφάσεις της».


Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης εφόσον ολοκληρωθεί και ο κοινωνικός διάλογος για το θέμα των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για να μην γίνονται ερμηνείες και να λέγονται διάφορα, θα σταθώ σε αυτό που είπα προηγουμένως. Ότι, στη βάση διαφόρων σεναρίων και επιλογών, η Κυβέρνηση αξιολογεί, αλλά ταυτόχρονα και ενεργεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δημοσιονομικών μας στόχων και προς την κατεύθυνση εξυγίανσης της οικονομίας. Ταυτόχρονα συνεχίζει την προσπάθεια για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και άλλες χώρες που μπήκαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών είχαν πάντοτε την πολιτική να λένε λίγα πράγματα, διότι η οικονομία είναι ένα ευαίσθητο φαινόμενο και, όπως χθες δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, οι πολλές δηλώσεις είναι τελικά βλαπτικές για την οικονομία».


Ερωτηθείς αν στον μηχανισμό θα ενταχθούμε μόνο για τις τράπεζες, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε χθες και ο Υπουργός Οικονομικών: δεν θα συζητούσαμε θέμα μηχανισμού αν δεν υπήρχε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από κει και πέρα υπάρχει και η πιθανότητα, και είναι κάτι που εφαρμόζει ο μηχανισμός, όταν απευθύνεται ένα κράτος μέλος στον μηχανισμό για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο μηχανισμός να αξιολογεί, να συζητά και να θέτει διάφορα ζητήματα που αφορούν την οικονομία του κράτους μέλους».

Σε ερώτηση αναφορικά με τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνέντευξη Τύπου είπε ότι θα λαμβάνονταν μέτρα για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πολύ εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση και προς διάφορα επίπεδα.


Για το θέμα της ΑΤΑ, για το οποίο έχει γίνει λόγος, υπενθυμίζω ότι είναι ειλημμένη η απόφαση της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του τρίτου οικονομικού πακέτου που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, για συζήτηση και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για αναδιάρθρωση της ΑΤΑ και ο λόγος που πάντοτε λέμε ότι η ΑΤΑ, ειδικά, είναι θέμα που αφορά τους κοινωνικούς εταίρους είναι διότι η ΑΤΑ δεν είναι νομοθετικά ρυθμισμένη, αλλά είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων. Και αυτή την οδό θα ακολουθήσουμε».


Κληθείς να
πει πώς προχωρά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν δόκιμο να αναφέρει περισσότερα επʼ αυτού του θέματος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη σε σχέση με το θέμα δανεισμού από άλλη χώρα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε».


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε χθες ότι είναι επείγον το θέμα που αφορά σε δανειοδότηση της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά τα ζητήματα είναι σε εξέλιξη και η Κυβέρνηση τα παρακολουθεί, ενεργεί και πράττει».


Επίσης, κληθείς να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Οικονομικών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε γιατί πρέπει να γίνεται θέμα «η καθημερινότητα και η συνεργασία του Προέδρου με τους Υπουργούς του». Πρόσθεσε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών ήταν σήμερα στο Προεδρικό, όπως ήταν και άλλος Υπουργός. Κάθε μέρα σχεδόν έρχονται Υπουργοί στο Προεδρικό είτε διότι έχουν επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε με συνεργάτες του Προέδρου για τα διάφορα τρέχοντα ζητήματα ή τα ζητήματα που θα προωθηθούν, πόσο μάλλον με τον Υπουργό Οικονομικών, αφού το θέμα της οικονομίας είναι θέμα που
'καίει', που αποτελεί κεντρικό σημείο των ενεργειών, των προσπαθειών της Κυβέρνησης και είναι πολύ φυσικό, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Υπουργός Οικονομικών να έρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο και να έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».