12/6/12

Κύπριοι βουλευτές συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συνέδριο του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου 12/06/2012

Άρχισαν χθες στο Εδιμβούργο οι εργασίες του 42ου Περιφερειακού Συνεδρίου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), στο οποίο η Βουλή συμμετέχει με τριμελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία αποτελούμενη από τους δρα Πάμπο Παπαγεωργίου και κ.κ. Γεώργιο Τάσου και Σοφοκλή Φυττή.


Τους συνέδρους από την Περιφέρεια των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου καλωσόρισε, κατά την εναρκτήρια τελετή, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σκωτίας κα Tricia Marwick.
Το γενικότερο θέμα του συνεδρίου αφορά στην ενεργότερη και αμεσότερη εμπλοκή των Κοινοβουλίων στην έγκαιρη εφαρμογή μέτρων οικονομικής και κοινωνικής φύσης. Σε χωριστά θεματικά εργαστήρια, εξάλλου, συζητήθηκαν η οικονομική θεωρία των προληπτικών δαπανών, καθώς και η εμπειρία της Ιρλανδίας σε ό,τι αφορά στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του συνεδρίου, ο δρ Παπαγεωργίου και ο κ. Φυττής έθεσαν, με παρεμβάσεις τους στο θέμα των προληπτικών δαπανών, σειρά ερωτημάτων προς τους προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες σχετικά με το ζήτημα των καλώς νοουμένων συμφερόντων των οργανωμένων συνόλων και κοινωνικών δικτύων σε ό,τι αφορά τις προληπτικές δαπάνες και το πώς η συγκεκριμένη θεωρία χρησιμοποιείται ευρέως εντός της ΕΕ, με νέα σειρά μέτρων, όχι μόνο οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πτυχή της συζήτησης του εν λόγω θέματος, ο δρ Παπαγεωργίου συμφώνησε ότι το ζήτημα της πρόληψης της βίας αφορά κυρίως νεαρές σχολικές ηλικίες. Σχολιάζοντας δε τα λεχθέντα περί έγκαιρης σχολικής και οικογενειακής εκπαίδευσης, επέστησε την προσοχή των συνέδρων στο ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν τη σχολική εκπαίδευση, σε συσχετισμό με την αύξηση της βίας ενδο-οικογενειακά, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.