12/6/12

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας στην 101η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στη Γενεύη 12/06/2012

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους προσφώνησε χθες την 101η Σύνοδο της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας, στη Γενεύη.
Στην ομιλία της η κα Υπουργός, αφού εξήρε το έργο του απερχόμενου Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας κ. Somavia και καλωσόρισε τον νεοεκλεγέντα Γενικό Διευθυντή κ. Guy Ryder, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα και πιο συγκεκριμένα η Ευρώπη όσον αφορά την εργασία. Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, τόνισε, μαζί με το υψηλό δημοσιονομικό χρέος στις αναπτυγμένες χώρες αλλά και η άνιση οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως συνθέτουν ένα πραγματικά περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, το οποίο δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.
Η κα Υπουργός αναφέρθηκε στα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα ανεργίας μεταξύ των νέων και χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας να συμπεριλάβει το θέμα στη φετινή ημερήσια διάταξη της Συνόδου, προσφέροντας την ευκαιρία για διάλογο και προβληματισμό και ανάληψη κοινών δράσεων επί του θέματος.
Τα θεσμικά εργαλεία που έχουν υιοθετηθεί κατά καιρούς από τον Οργανισμό, όπως για παράδειγμα το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Εργασία του 2009, αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία αξιοπρεπών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, είπε η κα Υπουργός, και πρόσθεσε: Είναι σαφές πλέον ότι χρειαζόμαστε μια νέα εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης. Η τήρηση και ο σεβασμός των αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας αποτελούν σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής ισορροπίας.
Τέλος, η κα Χαραλάμπους αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, όπως και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η Κύπρος, καθώς και στη βούληση για εξεύρεση λύσεων με τη χάραξη πολιτικών στη βάση ισορροπημένων προσεγγίσεων που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Για την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε, η προώθηση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία συνδέονται στενά με τις προσπάθειές μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα. Μια λύση που θα ενώσει την Κύπρο και θα θέσει τα θεμέλια για ανάπτυξη, ισότητα, ευημερία και αξιοπρεπή εργασία για το λαό της.
Στα πλαίσια της Συνόδου, η κα Υπουργός πραγματοποίησε σήμερα σειρά συναντήσεων με τους ομόλογους της του Βελγίου, της Ιρλανδίας και της Κροατίας. Αντικείμενο των επαφών αποτέλεσαν οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.