8/6/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Επιτροπή του Κινήματος Κυπρίων Κτηματιών Κατεχομένων Περιουσιών 08/06/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα την Επιτροπή του Κινήματος Κυπρίων Κτηματιών Κατεχομένων Περιουσιών, την οποία συνόδευαν ο Βουλευτής Κερύνειας κ. Σοφοκλής Φυττής και ο κ. Γιαννάκης Μάτσης.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συζητήσαμε ένα θέμα το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από την πολιτεία υπάρχει κίνδυνος η όλη διαδικασία ή οι όλες προσπάθειες ή οι όλες πρωτοβουλίες για λύση του προβλήματος να καταστούν άνευ αντικειμένου. Αν συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς η εκποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, είτε μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, είτε με βάση συμβάσεις που συνομολογούνται μεταξύ Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας και προσώπων ή νομικών φορέων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου - λυπούμαι που το λέω γιατί είναι πολύ βαρύ - θα λυθεί το κυπριακό πρόβλημα επί του εδάφους. Αυτό θα είναι ένα ανεπίτρεπτο νομικό έγκλημα για το οποίο όλοι θα έχουμε ευθύνη.
Θέλω να πω ότι συμμερίζομαι πλήρως τις ανησυχίες που εκφράζονται, συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία που εκπέμπεται, τόσο από τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, όσο και από όλους όσοι συμπαρατάσσονται σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί μια αξιόπιστη, φερέγγυα, ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Έχουμε καταλήξει όπως, σε συνεργασία με την Επιτροπή, αλλά και με όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους, εκπονήσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση επί του θέματος, την οποία να θέσουμε ενώπιον της Κυβέρνησης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάντα με τη συναίνεση των κομμάτων στη Βουλή, για να ανακοπεί αυτός ο θανάσιμος εθνικός κίνδυνος».
Από δικής του πλευράς, εκ μέρους της Επιτροπής, ο κ. Γιαννάκης Μάτσης ανέφερε: « Ήθελα να προσθέσω και τη δική μου θέση πάνω σε αυτά που εξέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ότι πραγματοποιείται μια αλλαγή σκηνικού στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος. Εάν παρ’ ελπίδα δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι τις κομματικές ηγεσίες, όλοι μας, την πραγματικότητα που διαγράφεται στα κατεχόμενα εδάφη μας, θα χάσουμε πάρα πολλά και εκ των υστέρων θα λυπόμαστε διότι δεν διαδραματίσαμε ρόλο σωστικό. Οι δεινοπαθούντες πρόσφυγές μας που καταφεύγουν στην επιτροπή και πουλούν σε χαμηλότατες τιμές τη γη τους, είναι άξιοι της δικής μας συμπαράστασης άμεσα και το κράτος πρέπει να εξεύρει τα αναγκαία ποσά και να εξαγγείλει τη δική του πρόθεση να συμπαρασταθεί στον προσφυγικό μας κόσμο. Διαφορετικά, το σκηνικό όπως το γνωρίζουμε στην Κύπρο θα έχει διαφοροποιηθεί κατά τρόπο θανάσιμα επικίνδυνο για όλους μας».
Σε ερώτηση κατά πόσον αυτή η πρόταση θα έχει σχέση με την πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ για μεταφορά συντελεστή των κατεχόμενων περιουσιών, ο κ. Ομήρου είπε: «Αυτό είναι ένα θέμα που συζητείται στη Βουλή και θα αντιμετωπιστεί από τα κόμματα που μετέχουν στις αρμόδιες Επιτροπές και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια διαμορφωμένη πλειοψηφία, άρα ας αναμένουμε τις αποφάσεις της Βουλής επί του θέματος. Αυτό το οποίο συζητάμε είναι κάτι διαφορετικό. Μιλάμε για έναν φορέα, μιλάμε για ένα νομικό πρόσωπο, που θα μπορεί να στηρίζει τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας προκειμένου να αποτρέπεται ο πειρασμός ή το να υποκύπτουν στη βιοτική ανάγκη να απευθύνονται είτε στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων, μετά και από την απόφαση του ΕΔΑΔ, είτε σε απευθείας συμβάσεις πώλησης ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο φορέας αυτός θα παρέχει οικονομική στήριξη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτά είναι τα θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν για να μορφοποιηθεί έτσι και η πρόταση. Ο κ. Μάτσης πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο γιατί ο χρόνος τρέχει και οι δεινοπαθούντες πρόσφυγες οι οποίοι έχουν δικαστικά εντάλματα για διάφορους λόγους, καταφεύγουν στα κατεχόμενα και πωλούν στη λεγόμενη επιτροπή την περιουσία τους με ελάχιστη αποζημίωση, κάτι που είναι ευθύνη όλων μας να το αντιστρέψουμε και να συμπαρασταθούμε στον προσφυγικό μας κόσμο ,για να διατηρήσει τη γη του όπως την είχε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση όσον αφορά την έλλειψη επίσημης θέσης από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφυγή Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, καθώς και τη συμβουλή του κράτους, ο κ. Ομήρου ανάφερε: «Υπάρχει επισημότατη θέση. Υπήρξε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από ομόφωνη απόφαση και στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Το Εθνικό Συμβούλιο, δηλαδή όλα τα πολιτικά κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι όσοι μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο προτρέπουν τους ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα να μην προσφεύγουν στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό, δεν είναι αρκετή μια προτροπή όταν οι ιδιωτικές ανάγκες υπάρχουν και είναι εξουθενωτικά πιεστικές, γι΄ αυτό και χρειάζονται ολοκληρωμένες προτάσεις προκειμένου να αποτρέψουμε ουσιαστικά αυτή την τάση και τη δυσμενή εξέλιξη»