8/6/12

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Μάλτας 08/06/2012

Η Μάλτα συμμερίζεται τον στόχο που έχει θέσει η Κύπρος: Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη, στη βάση της θεμελιώδους αρχής για αλληλεγγύη και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάπτυξη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Λόρενς Γκόνζι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην εναρκτήρια του δήλωση, είπε: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που τόσο εγώ όσο και η αντιπροσωπεία μου είχαμε εδώ στη Μάλτα. Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό κ. Λόρενς Γκόνζι για την ευγενή του πρόσκληση.

Σήμερα είχαμε μια καρποφόρα και παραγωγική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και με χαρά σημειώνω ότι η Κύπρος και η Μάλτα έχουν κοινές θέσεις στα θέματα που έχουν συζητηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ανασκοπήσαμε τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις και συμφωνήσαμε να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω σε όλους τους τομείς, ενώ ταυτόχρονα εντοπίσαμε νέους τομείς συνεργασίας.

Απόδειξη του επιπέδου αυτών των σχέσεων, αλλά και των προοπτικών τους είναι η κοινή διμερής μας Διπλωματική Αντιπροσωπεία στη Ραμάλα, όπως και το γεγονός ότι μοιραζόμαστε τους ίδιους χώρους της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που αρχίζει τον Ιούλιο του 2012. Παρουσίασα τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον Πρωθυπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη διαδικασία διεύρυνσης.
Η Μάλτα συμμερίζεται τον στόχο που έχει θέσει η Κύπρος: Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη, στη βάση της θεμελιώδους αρχής για αλληλεγγύη και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάπτυξη. ΄Εχουμε συμφωνήσει να εργαστούμε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει, επίσης, να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονες της και να εργαστεί για την ενδυνάμωση της ΕΕ παγκοσμίως. Είμαστε, συνεπώς, ευτυχείς να έχουμε τη Μάλτα στο πλευρό μας στις προσπάθειες να δώσουμε έμφαση στη νότια διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση και βία στη 'θερμή' περιοχή μας. Επηρεαζόμαστε από τα γεγονότα στην περιοχή μας και εύχομαι η 'αραβική άνοιξη' να αποτελέσει πραγματική άνοιξη και θα εργαστούμε με τους γείτονες μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη συμφωνήσαμε ότι η αντίδραση μας θα πρέπει να καθοδηγείται από κοινωνική ευαισθησία, θα πρέπει να οδηγήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση και ταυτόχρονα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Ιδιαίτερα, πρέπει να δοθεί σημασία στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας.

Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον Πρωθυπουργό ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη βούληση της για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Υπογραμμίζω ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Κύπρος θα λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής και θα συνεχίσει να εξετάζει με αντικειμενικό τρόπο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο την Προεδρία μας.

Ενημέρωσα, επίσης, τον Πρωθυπουργό Γκόνζι για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβα τη δέσμευση μας για επίτευξη λύσης που θα εγγυάται ένα ειρηνικό μέλλον, με ευημερία για όλους τους Κύπριους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από πλευράς της Τουρκίας, οι προσπάθειες μας για επίτευξη λύσης δεν έχουν ευοδωθεί. Επιπρόσθετα, η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει μετακινηθεί από τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και προωθεί λεγόμενο Σχέδιο Β΄ για λύση δύο κρατών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι χρειάζεται η πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελούν προκλήσεις κατά της ΕΕ στο σύνολό της.

Πρόσθεσε επίσης τα ακόλουθα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση της Μάλτας για τη θέση αρχών διαχρονικά και την αμέριστη υποστήριξη της στις προσπάθειες μας να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα.

Συζητήσαμε, επίσης, τις εξελίξεις αναφορικά με τις ενέργειες μας σε σχέση με την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, καθώς και τις απαράδεκτες τουρκικές απειλές και προκλήσεις οι οποίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Για μια ακόμη φορά επανέλαβα την ισχυρή μου πεποίθηση ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου στον Πρωθυπουργό κ. Γκόνζι και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο στην Κυβέρνηση και τον λαό της Μάλτας».
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν την ατζέντα και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όπως είπε «είμαστε σε πλήρη συμφωνία σε ό,τι αφορά στα θέματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα».

Είπε ακόμη ότι οι συζητήσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συνεχιστούν και τις επόμενες βδομάδες σημειώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Μάλτας στο θέμα αυτό.

Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν, επίσης, το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, την πολιτική νότιας γειτονίας και ιδιαίτερα την κατάσταση στη βόρειο Αφρική.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς πώς μπορεί η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι Κύπρος και Μάλτα μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι «δεν είμαστε ρατσιστές», εντούτοις το πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση είναι σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Η Προεδρία μας θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας υπογράμμισε ότι χρειάζεται ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η παγκοσμιοποίηση είχε ως αντίκτυπο την οικονομική ύφεση και πρόσθεσε ότι τα μεγάλα κράτη επηρεάζουν τα μικρότερα. Πρόσθεσε ότι μέσω της ανάπτυξης μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, καθώς, όπως είπε, και μέσα από τη λήψη μέτρων που ωστόσο δεν θα επηρεάζουν δυσμενώς τον απλό άνθρωπο.
Επισήμανε ότι στην Κύπρο υπήρξαν δυσμενείς επιπτώσεις από την έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ευχή η Ελλάδα να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα της χωρίς περαιτέρω ζημιά.

Η Κύπρος είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των προβλημάτων (που αντιμετωπίζει η Ελλάδα), ωστόσο, επηρεάζονται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα τα μέλη της ευρωζώνης, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Κληθείς να πει σε ποιους τομείς θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία Κύπρου και Μάλτας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της γεωργίας.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν την Κύπρο να είναι στα πρόθυρα του να ζητήσει οικονομική στήριξη από την Ευρώπη (bailout), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για να είμαστε υπεύθυνοι πρέπει να σχολιάζουμε στοιχεία και όχι δημοσιεύματα.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας και στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό, ξεναγήθηκε στους κήπους Barrakka, της Βαλέτα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο σήμερα αργά το απόγευμα.