8/6/12

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας και υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης, στη Δανία 08/06/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης, συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Δανία από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου.
Το βασικό θέμα της συζήτησης, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, ήταν ο αγροδιατροφικός τομέας και η πράσινη μεταβατική περίοδος της οικονομίας. Συζητήθηκαν συγκεκριμένα οι βασικές προκλήσεις και οι πιθανές λύσεις μετατροπής της παραδοσιακής γεωργικής οικονομίας σε «πράσινη» οικονομία.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Αλετράρης καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Δανικής Προεδρίας για συζήτηση του θέματος αυτού και τόνισε την ανάγκη όπως στο επίκεντρο τόσο της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής γενικότερα, όσο και των νέων προκλήσεων που παρουσιάζονται, πρέπει να είναι πάντοτε ο γεωργός. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στον σημαντικό ρόλο της γεωργίας όσον αφορά τη διατήρηση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Κατά την παραμονή του στη Δανία, ο Υπουργός Γεωργίας είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του Υπουργούς της Ουγγαρίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα προτεραιοτήτων της κυπριακής γεωργίας, καθώς και θέματα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Παράλληλα, ο κ. Υπουργός υπέγραψε στις 3 Ιουνίου με την Υπουργό Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της Δανίας κα. Mette Gjeskov, Μνημόνιο Συναντίληψης για τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Δανίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα γεωργίας.