8/5/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στη συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας στο Ξενοδοχείο Hilton, σήμερα
 
08/05/2012


Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, βρίσκεται δίπλα στα άτομα με θαλασσαιμία και στηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
Η καταπολέμηση των διακρίσεων στον
επαγγελματικό τομέα, η προώθηση κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης για όλα τα άτομα με αναπηρίες και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας για τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν τα άτομα με θαλασσαιμία, βρίσκονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου μας και περιλαμβάνονται στις στοχευμένες πολιτικές μας για τα άτομα με αναπηρίες.
Ο Νόμος για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που είναι γνωστός ως ο Νόμος της Ποσόστωσης, ο οποίος ψηφίστηκε το 2009 και προνοεί για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10% επί των κενών θέσεων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, περιλαμβανομένων και των θαλασσαιμικών.
Από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, στα πλαίσια εφαρμογής του εν λόγω Νόμου, έχουν προσληφθεί τρία άτομα με θαλασσαιμία στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία και ένα άτομο στη Δημόσια Υπηρεσία, κάτι το οποίο θεωρώ ως ενθαρρυντικό, λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά δεδομένα της αγοράς εργασίας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
Επίσης σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους, αποτελεί η κύρωση και η πρόσφατη έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Η Σύμβαση αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο, που υποδεικνύει τα μέτρα, προγράμματα και δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, επιπρόσθετα από όσα ήδη εφαρμόζουμε, για την προώθηση, προστασία και διασφάλιση πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες.

Πέρα από ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο, η Σύμβαση του ΟΗΕ είναι ένας πρακτικός οδικός χάρτης για την πορεία που ως κράτος και ως κοινωνία πρέπει να ακολουθήσουμε για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια τόσο των ατόμων με αναπηρίες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, όσο και των κρατών για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
, έχουμε θέσει τη δημιουργία μιας κοινωνίας, απαλλαγμένης από κάθε είδους διάκριση για τα άτομα με αναπηρίες, ως μία από τις προτεραιότητές μας. Στόχος μας είναι η άρση όλων των κοινωνικών φραγμών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν αφήνουν τα άτομα με αναπηρίες να διεκδικήσουν και να απολαύσουν τα δικαιώματά τους σε ίση βάση με την υπόλοιπη κοινωνία, καθώς και η καταπολέμηση κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού, ο οποίος περιθωριοποιεί τα άτομα με αναπηρίες και τα διαχωρίζει από την υπόλοιπη κοινωνία.
Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω
, αλλά και την πρόοδο η οποία παρουσιάζεται στον ιατρικό τομέα σε σχέση με την πρόληψη και θεραπεία της θαλασσαιμίας, έχουμε την αισιοδοξία ότι το μέλλον για τα άτομα με θαλασσαιμία θα είναι ποιοτικά βελτιωμένο σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και εύχομαι καλή επιτυχία στη διεκπεραίωση του σημαντικότατου έργου που επιτελείτε.


Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.