8/5/12

Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με την ΚΟΠ
 
08/05/2012


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρόεδρο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) με σκοπό να συζητήσουν τον προγραμματισμό για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός, σκοπός της ήταν μια πρώτη συζήτηση για τον νέο προγραμματισμό που πρέπει να έχουμε με την έναρξη του νέου Πρωταθλήματος. «Αποφασίσαμε», ανέφερε, «ότι θα γίνουν τακτές συναντήσεις και πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα αυτό τον προγραμματισμό με συναντήσεις με όλα τα αρμόδια τμήματα της Αστυνομίας και των σωματείων σε μελλοντικό στάδιο.
«
Έγινε μια γενική αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε. Σίγουρα θα λάβουμε υπόψη μας τα λάθη που έχουν γίνει τη χρονιά που έχει παρέλθει. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της ΚΟΠ να μου στείλει τις εκθέσεις της ΟΥΕΦΑ για τα συγκεκριμένα παιχνίδια που είχαμε στην Κύπρο στα πλαίσια του Champions League για να γίνει και εκεί μια εκτίμηση της κατάστασης και αναλόγως να προχωρήσουμε».
Από
πλευράς του ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, κ. Κώστας Κουτσοκούμνης, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τη συνάντηση και το εποικοδομητικό κλίμα και ανέφερε: «Η δική μας έγνια είναι ότι κάποια από τα Σωματεία μας έχουν χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ποινές από τη Δικαστική ως αποτέλεσμα των κεκλεισμένων των θυρών αγώνων. Δεν είναι πρόθεση της ΚΟΠ να σταματήσει να χειρίζεται τον Δικαστικό Κανονισμό με τον τρόπο που τον διαχειρίζεται ούτε και είναι υπεύθυνη για τις ποινές που κάποιοι οπαδοί επιβάλλουν στα δικά τους τα σωματεία».
Ερωτηθείς τι νέο θα φέρει η νέα ποδοσφαιρική χρονιά και ποια λάθη έγιναν την περασμένη, ο κ. Υπουργός είπε
: «Το τι θα φέρει είναι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα δηλαδή, να φέρει όσο το δυνατό λιγότερα κακά. Γι’ αυτό συναντηθήκαμε σήμερα και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα γρήγορο προγραμματισμό πλέον με γρήγορες συναντήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε σε λάθη που έγιναν σε συγκεκριμένους αγώνες στον τομέα της αστυνόμευσης, δεν είναι αυτός ο σκοπός. Σκοπός του νέου προγραμματισμού είναι να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν. Άρα, το βασικότερο είναι ότι ξεκινούμε νωρίς για να είμαστε έτοιμοι, οι αποφάσεις που θα λάβουμε να υλοποιηθούν για να μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι καλύτερο φέτος».
Ερωτηθείς αν η ΚΟΠ θα έχει συναντήσεις με σωματεία σε επίπεδο προέδρων, ο κ. Κουτσοκούμνης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας: «Πρώτα θα θέλαμε να εξαντλήσουμε μια σειρά συναντήσεων
με την Αστυνομική Δύναμη γιατί, σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, οι βασικοί υπεύθυνοι είναι τα σωματεία για την ασφάλεια των αγώνων. Η Αστυνομία είναι ένα όργανο που υποβοηθά το έργο των σωματείων. Μεταφέρουμε, λοιπόν, στην Αστυνομία, κατά την άποψή μας κάποιες αδυναμίες της ούτως ώστε να ενδυναμώσουμε την ποιότητα της αστυνόμευσης και ακολούθως να πάμε στα σωματεία».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα των φακέλων που αναμένεται να στείλει η ΟΥΕΦΑ, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτές είναι υποθέσεις οι οποίες διερευνούνται από αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας.
«Δεν είναι εύκολες υποθέσεις γιατί δεν εξασφαλίζεται εύκολα μαρτυρία σε τέτοιες υποθέσεις. Η Αστυνομία όμως δουλεύει με κάθε σοβαρότητα και προχωρεί ανάλογα. Ίσως λίγο αργά αλλά είναι πολύ δύσκολες υποθέσεις», κατέληξε.
Ο κ. Κουτσοκούμνης ανέφερε ότι η ΚΟΠ είναι ενήμερη για τις έρευνες ενώ κάποιοι φάκελοι είναι ήδη προχωρημένοι
στο θέμα της διερεύνησης. Είπε, επίσης, ότι ο νέος Νόμος περί Ηλεκτρονικού Στοιχήματος θα βοηθήσει στην κάθαρση αυτών των φαινομένων που δεν είναι κυπριακά αλλά υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.