18/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου
 
18/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.

Σας καλωσορίζω στην επίσημη έναρξη της 37ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου. Ιδιαίτερα καλωσορίζω τις ξένες χώρες που συμμετέχουν στην Έκθεση, συνεργώντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και εταιρικής συνεργασίας με την Κύπρο, αλλά και στην εδραίωση της χώρας μου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και κέντρου παροχής υπηρεσιών.

Η Διεθνής Κρατική Έκθεση, που δίκαια έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς θεσμούς στον τόπο μας, πραγματοποιείται φέτος εν μέσω δύσκολων χρηματοοικονομικών συνθηκών. Συνθήκες οι οποίες καθιστούν τέτοιες διοργανώσεις ακόμα πιο σημαντικές για τη δημιουργία εμπορικών συνεργασιών και τη βελτίωση του ευρύτερου επιχειρηματικού κλίματος.
Η Κυβέρνηση, και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ειδικότερα, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εντατικοποιεί τις προσπάθειες και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση της παραγωγικότητας της παραδοσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας, καθώς και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συμβλητικός προς αυτή την κατεύθυνση είναι και ο δημιουργικός διάλογος τον οποίο διατηρούμε με τις επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που ετοιμάζουμε με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών και η ελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου έχουν αδιαμφισβήτητα πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Από την άλλη, όμως, κρύβουν κινδύνους και δημιουργούν συνθήκες οξύτατου ανταγωνισμού. Οι κυπριακές επιχειρήσεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα δεδομένα αυτά και με εχέγγυα την εξωστρεφή οικονομία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη στρατηγική θέση της Κύπρου, καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση της αξίας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και βελτίωση του μεριδίου τους στις διεθνείς αγορές. Το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση 22% στις συνολικές εξαγωγές αγαθών το 2011 έναντι του 2010, οφείλεται στη σκληρή δουλειά, τη μεθοδικότητα και την ευελιξία του Κύπριου επιχειρηματία και συνιστά την επιτυχή έκβαση της αγαστής συνεργασίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σημαντικότατος για την οικονομία μας είναι, επίσης, ο τομέας των υπηρεσιών, η συνεισφορά του οποίου ξεπερνά το 75% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Εργαζόμαστε συλλογικά με στόχο να καθιερώσουμε την Κύπρο ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών και ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό κέντρο διεθνών δραστηριοτήτων και, ειδικότερα, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Συνεργαζόμαστε με όλους τους συναρμόδιους φορείς, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, το οποίο να ενθαρρύνει τις κυπριακές επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες συνεργασίες και πρωτοβουλίες στις διεθνείς αγορές.

Ιδιαίτερης προσοχής τυγχάνει από εμάς ο τομέας του τουρισμού, που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο στηρίζει την οικονομία του τόπου, έμμεσα και άμεσα. Είναι ενθαρρυντικό ότι το 2011 σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις κατά 10,1%, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 12,9%, σε σύγκριση με το 2010. Μεγάλο στοίχημα για όλους μας παραμένει η άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας και η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με διάφορα προγράμματα και, ιδιαίτερα, με τα νέα σχέδια κινήτρων για επιχορήγηση της καθόδου και άλλων αεροπορικών εταιρειών και στα δύο αεροδρόμιά μας, ενώ εντατικοποιούμε και τις εκστρατείες προβολής της Κύπρου ως ολόχρονου ποιοτικού τουριστικού προορισμού. Παράλληλα, προωθούμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη συνεισφορά του τομέα και κατά τους χειμερινούς μήνες, όπως ο αθλητικός, ο συνεδριακός και ο ιατρικός τουρισμός, ενώ με την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων υποδομής, όπως οι μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ, στοχεύουμε στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Αναμφίβολα, όμως, η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη νεότερη ιστορία της, μετά το κυπριακό πρόβλημα, είναι η διαχείριση του ζητήματος της ενέργειας. Η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, σε συνδυασμό και με τα εξαιρετικά αποτελέσματα από πλευράς συμμετοχής εταιρειών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας κατά τον β’ γύρο αδειοδότησης που έληξε πρόσφατα, δημιουργεί νέες προοπτικές και νέα δυναμική όσον αφορά το ρόλο της Κύπρου στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η Κυβέρνηση έχει χαράξει την ενεργειακή της πολιτική επενδύοντας στο τρίπτυχο:

• Ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

• Θωράκιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας.

• Διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό μας σύστημα του φυσικού αερίου, αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έτσι που σταδιακά να καταστούμε ενεργειακά αυτάρκεις.

Η υλοποίηση αυτής της ενεργειακής μας πολιτικής προϋποθέτει βέβαια την κατασκευή των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών για την αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει μεγάλα έργα και τεράστιες επενδύσεις με πολλαπλά οφέλη για το λαό μας. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, αυτή την ιστορική πρόκληση να αναδειχθεί η χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο στη Μεσόγειο και γέφυρα ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης των χωρών της περιοχής, αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Διεύθυνση και το προσωπικό της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, για το εξαίρετο έργο που επιτελούν και την άρτια διοργάνωση της φετινής Έκθεσης. Στους επισκέπτες/καταναλωτές εύχομαι καλές αγορές και στους εκθέτες κάθε πρόοδο και επιτυχία στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.