18/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην εκδήλωση για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ελλάδας (ΡΑΕ)
 
18/05/2012


Η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ΡΑΕΚ και της ΡΑΕ έρχεται να εδραιώσει και να ενισχύσει την υφιστάμενη συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας με την ανάπτυξη ακόμη πιο στενών, εποικοδομητικών και παραγωγικών σχέσεων και επαφών μεταξύ τους. Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά να καλωσορίσω αυτή την εξέλιξη και να συγχαρώ όσους συνέβαλαν στην ετοιμασία αυτού του Μνημονίου.
Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται ως επιστέγασμα της πολυετούς συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου και του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας της Ελληνικής Δημοκρατίας τα οποία έχουν υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας από τον Οκτώβρη του 2003.

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε και υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελώντας άλλη μια απόδειξη του ειλικρινούς ενδιαφέροντος που υπάρχει από τις δύο χώρες για την περαιτέρω ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ιδιαίτερα σημαντική στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε είναι η λήψη ουσιαστικών αποφάσεων και μέτρων από τις δύο χώρες ώστε να μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα ο στόχος για την προώθηση έργων κοινού ενδιαφέροντος και των κοινών ή και των διασυνδεδεμένων ενεργειακών υποδομών. Αναφέρομαι πρωτίστως στην προσέλκυση επενδύσεων από χώρες εντός και εκτός της ΕΕ για την αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο μεταξύ των δύο χωρών όσο και προς ή από την ΕΕ ή τρίτες χώρες, την περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ορθολογικότερη χρήση της ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο και την Ελλάδα. Με την υπογραφή του Μνημονίου αυτού τίθεται σε εφαρμογή η προώθηση της περιφερειακής και διμερούς αλληλεγγύης στα θέματα ελέγχου και διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού των δύο κρατών και κατ’ επέκταση της ΕΕ. Αυτή είναι σημαντική πρόνοια των δύο νέων Οδηγιών του 3ου Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ, στα κεφάλαια που αφορούν την ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και της αγοράς ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, η υπογραφή του Μνημονίου αυτού θα επιφέρει τον απαραίτητο συντονισμό ενεργειών σε θέματα ενδιαφέροντος της κάθε πλευράς, και ειδικότερα στα διεθνή συλλογικά όργανα των Ρυθμιστικών Αρχών της Ευρώπης αλλά και της Μεσογειακής Λεκάνης.

Με το Μνημόνιο αυτό γίνεται καλύτερη προαγωγή των δραστηριοτήτων στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης και της προώθησης των σύγχρονων εφαρμογών σε θέματα Ενέργειας με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξόρυξη, υγροποίηση, αεριοποίηση, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου, καθώς και στην παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσω των συχνότερων επαφών μεταξύ των λειτουργών των δύο χωρών και της ανάπτυξης κοινών εκπαιδευτικών ή και άλλων προγραμμάτων θα επιτευχθεί η συνεχής βελτίωση των αντίστοιχων θεσμικών πλαισίων που καθορίζουν τις αρμοδιότητες, τις δράσεις και τις λειτουργίες των δύο Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας. Επίσης, αναμένω ότι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε και να συνεργαστούμε καλύτερα στην επίλυση κοινών δυσκολιών που αφορούν στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, αλλά και στην επίλυση απρόβλεπτων συμβάντων, όπως έγινε πρόσφατα μετά το ατύχημα στο Μαρί όπου με την συμβολή της ΡΑΕ στάλθηκαν άμεσα ηλεκτρογεννήτριες από την Ελλάδα.

Η συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών και των αντίστοιχων Υπουργείων των δύο χωρών θα επιφέρει απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στις ενεργειακές επενδύσεις και τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στις δύο χώρες και θα μπορέσουν να υλοποιηθούν συντομότερα τα μεγάλα έργα κοινού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με την ΕΕ, αλλά και τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με τη ρύθμιση που γίνεται με την υπογραφή του παρόντος Μνημονίου, θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αλλά και την μελέτη άλλων εναλλακτικών τρόπων συνεργασίας μας για τη διοχέτευση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης προς την Ελλάδα και μετέπειτα προς τα δίκτυα φυσικού αερίου της Κεντρικής Ευρώπης. Ήδη, μετά και την πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Κυβέρνηση μας έχει αποφασίσει να προχωρήσει με την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση είναι εφικτή η πιθανότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ρεβυθούσα. Τα έργα αυτής της εμβέλειας στον τομέα του ηλεκτρισμού και της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων αναμένεται να έχουν ανυπολόγιστα οφέλη τόσο άμεσα οικονομικά όσο και ευρύτερα πολιτικά για τις χώρες μας.

Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μπροστά μας, οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές καλούνται να διαδραματίσουν πολύ σοβαρό ρόλο στο πλαίσιο τόσο των αυξημένων απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή των Ρυθμιστικών Αρχών στην εφαρμογή των αποφάσεων της Ένωσης όσο και των σημαντικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα ενεργειακά πράγματα και την εν γένει οικονομία των δύο χωρών. Είμαι δε σίγουρος ότι η αξιοποίηση των εμπειριών των δύο Ρυθμιστικών Αρχών θα είναι προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας των δύο κρατών.

Καταλήγοντας, να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη, σε συνεργασία με την ΡΑΕΚ, να ενθαρρύνει και να στηρίξει σοβαρές συνεργασίες μεταξύ κυπριακών και ελληνικών επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα και να υποβοηθήσει ξένες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές που συμβάλλουν στην πράσινη οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη, όπως η περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ορθολογικότερη χρήση της ενέργειας και η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.