Μετά τη σημερινή συνάντηση του με τον
Αντιπρόεδρο της TOTAL, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ.
Νεοκλής Συλικιώτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, με την αναφορά του στο πρόσωπό μου και στη δήθεν επιθυμία μου να παραμείνω στο Υπουργείο και να χειρίζομαι το φυσικό αέριο ως προσωπική μου υπόθεση, έχει υποπέσει σε σοβαρά σφάλματα. Δεν θα σχολιάσω τις φτηνές εικοτολογίες στις οποίες αρέσκεται να προβαίνει ο κ. Γεωργιάδης, με το γνωστό μάλιστα ύφος του. Αυτό είναι θέμα των πολιτών να το κρίνουν. Θα περιοριστώ μόνο να σχολιάσω επί της ουσίας τα όσα ανέφερε.
Χειριζόμενος ως προσωπική μου υπόθεση, όπως ισχυρίζεται, το φυσικό αέριο τους τελευταίους 11 μήνες που βρίσκομαι στο Υπουργείο Εμπορίου έχω καθιερώσει την ανά δίμηνο παρουσία του Υπουργού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για όλα τα ζητήματα που αφορούσαν στη διαχείριση των υδρογονανθράκων. Προφανώς η διαφάνεια που τηρήσαμε ενόχλησε τον κ. Γεωργιάδη.
Όπως προφανώς ενόχλησε τον κ. Γεωργιάδη το γεγονός ότι, παρά τα απίστευτα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που έβαζε ο ΔΗΣΥ σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης για να προχωρήσουμε με τα θέματα της ορθολογικής και αειφόρου αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε να εντάξει την Κύπρο στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, να επιτύχει την εμβάθυνση των σχέσεων μας με τις γειτονικές μας χώρες, αλλά και την ενίσχυση και διεύρυνση των στρατηγικών μας συνεργασιών τόσο με εταιρείες κολοσσούς όπως είναι η Total, η Eni και η Kogas, όσο και με σημαντικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Νότιος Κορέα, να βάλει τα θεμέλια για την μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, να θωρακίσει την κρατική μας κυριαρχία έναντι των τουρκικών απειλών και εκβιασμών και, πάνω από όλα, να δώσει σε αυτό τον τόπο και αυτό τον λαό την πραγματική ελπίδα για μια νέα πορεία ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου.
Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι ευχάριστο για τον ΔΗΣΥ να παραδεχθεί πως αυτή η Κυβέρνηση, μεταξύ πολλών άλλων, πέτυχε:
1. Να προχωρήσει με την ανακοίνωση του 2ου Γύρου Αδειοδότησης και να υπογράψουμε συμβόλαια για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε πέντε ερευνητικά τεμάχια με τις εταιρείες Total, Eni και Kogas.
2. Να εγκρίνει τη μεταβίβαση του 30% των δικαιωμάτων της Noble στις ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner.
3. Να συστηματοποιήσει τον διάλογο με τη Noble και να αποσαφηνίσουμε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.
4. Να δημιουργήσει τους αναγκαίους θεσμούς για τη διαχείριση των διαφόρων πτυχών που συναποτελούν τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, όπως είναι η σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), η ίδρυση του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, η κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου.
5. Να δρομολογήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, όπως το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ένα έργο που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Δημοκρατίας αλλά και θα προσφέρει ασφαλή διέξοδο για την εξαγωγή του φυσικού μας αερίου στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
6. Να αξιοποιήσει την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση έργων υποδομής στον τομέα της ενέργειας.
7. Να αξιοποιήσει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς προώθηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και προβολή της χώρας μας ως της ασφαλούς γέφυρας σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, μέσα και από τη δημιουργία του Νοτιο-ανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση για σκοπούς φθηνότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την έλευση του δικού μας φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12. Ήδη η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ, σύμφωνα και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξετάζουν τις τελικές αιτήσεις.
Θα καλούσα, λοιπόν, τον κ. Γεωργιάδη και τον ΔΗΣΥ να επιδείξουν λίγη γενναιότητα και να αναγνωρίσουν όσα έχουν γίνει. Δεν είναι και τόσο δύσκολο πράγμα αυτό. Ενδεχομένως αυτή η πολιτική που ασκήσαμε στο Υπουργείο τα τελευταία χρόνια να ενοχλεί κάποιους που θα ήθελαν αυτά τα θέματα να τα χειρίζονται σαν προσωπική τους υπόθεση και να μην βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα του τόπου».