8/5/12



Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την Ημέρα Ερυθρού Σταυρού
08/05/2012




Αγαπητές και αγαπητοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί,

Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα ερυθρού σταυρού, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του, Ερρίκου Ντυνάν. Η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή για να θυμόμαστε τις τεράστιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες που καταβάλλουν ως καθημερινή άσκηση στην ανθρωπιά και την αυτογνωσία οι εθελοντές της οργάνωσης. Με τον τρόπο αυτό δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και γενικά στηρίζουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας που υποφέρουν από διάφορες αιτίες, ανακουφίζοντάς τους από τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία που τους ταλανίζουν στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της υψηλής τεχνολογίας.

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι μία διεθνής, μη κυβερνητική, ανθρωπιστική οργάνωση, που ιδρύθηκε με στόχο να προσφέρει βοήθεια στα θύματα των πολέμων. Από την ίδρυσή του, εφαρμόζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του, μεταξύ άλλων βοηθά στην περίθαλψη των τραυματιών και την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και ταυτόχρονα αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταστροφών εν καιρώ ειρήνης, ενώ ασχολείται και με την προστασία των προσφύγων.

Στη χώρα μας ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε το 1950. Από την αρχή λειτούργησε σε παγκύπρια κλίμακα και μέλη του έγιναν πρόσωπα απ’ όλες τις κοινότητες του τόπου καθώς και ξένοι που κατοικούσαν στην Κύπρο.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός είναι ένας ανθρωπιστικός οργανισμός που στηρίζεται σε εθελοντές και βοηθά στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, χωρίς διάκριση γένους, φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, θρησκείας ή πολιτικής τοποθέτησης. Λειτουργεί σε παγκύπρια βάση με κλάδους και τμήματα νέων σε όλες τις πόλεις. Μέσα από την προσφορά του έρχεται να ενισχύσει το έργο της παιδείας μας, η οποία σκοπό έχει να καλλιεργήσει βασικές ανθρωπιστικές αρχές και αξίες ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους μας, και ταυτόχρονα να εμπνεύσει τους νέους μας ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Αγαπητές και αγαπητοί, μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές,

Στις μέρες μας, η συνεχής και ανιδιοτελής δράση και προσφορά των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού είναι πηγή καθοδήγησης για όλους. Οι αρχές του Ερυθρού Σταυρού που συνενώνουν και συμφιλιώνουν τους ανθρώπους και τους λαούς εξακολουθούν να εμπνέουν όλους μας και κυρίως τους νέους.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι μέσα από το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο να καλλιεργήσουμε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες, οι οποίοι να έχουν πλήρη επίγνωση των δρώμενων του γύρω τους κόσμου, να συμμετέχουν δραστήρια στη διαμόρφωση των γεγονότων, να σέβονται τον συνάνθρωπό τους, να ασκούν και να διεκδικούν με παρρησία τα δικαιώματά τους, ενώ παράλληλα να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα όριά τους. Ταυτόχρονα, να έχουν την ικανότητα να συνεργάζονται με τους άλλους, να συνδημιουργούν, να συνυπάρχουν αρμονικά, και κύρια και πρώτιστα να μπορούν να συμπάσχουν και να συμπαρίστανται στον συνάνθρωπό τους που υποφέρει. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε με τη συλλογική δράση να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο μέλλον και να φτιάξουν μια κοινωνία δικαιότερη, μια κοινωνία στηριγμένη στην ανυστερόβουλη προσφορά, στην αγάπη, στην κατανόηση, στον αλληλοσεβασμό, η οποία τελικά να προσφέρει ευτυχία στους πολίτες της.