8/5/12


Ομιλία της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή με θέμα «Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», στην Κοινή Ροταριανή Συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Λεμεσού -Κούριον, που έγινε χθες στη Λεμεσό
08/05/2012



Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να μιλήσω για την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ευχαριστώ τον Όμιλο Ροταριανών Κούριον για την ευγενική του πρόσκληση και την πρωτοβουλία του για τη διοργάνωση αυτής της τόσο επίκαιρης εκδήλωσης.

Την 1η Μαΐου φέτος γιορτάσαμε την 8η επέτειο της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή την βδομάδα γιορτάζεται σε όλη την ΕΕ η «Εβδομάδα ΕΕ». Είναι γι’ αυτό που εκδηλώσεις όπως η αποψινή δίνουν την ευκαιρία για ενημέρωση αλλά και για ανάδειξη της σημασίας της ένταξής μας στην ΕΕ και του ρόλου τον οποίο η Κύπρος θα αναλάβει με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.


Η ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτέλεσε το πιο μεγάλο ιστορικό και πολιτικό γεγονός από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Σφράγισε η ένταξή μας μια μεγάλη πορεία προς τον ιστορικό μας προορισμό και το όραμά μας ως κράτος και ως λαός.

Ας δούμε όμως σε συντομία πώς εξελίχθηκε αυτή η μακρόχρονη σχέση της Κύπρου με την Ευρώπη. Είναι γνωστό ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας, του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και κουλτούρας, κάτι το οποίο καταδείχθηκε με γλαφυρό τρόπο στη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 1993 στην αίτηση της Κύπρου να καταστεί μέλος της ΕΕ. Αυτά έλεγε η γνωμοδότηση όσο αφορά τους δεσμούς της Κύπρου με την Ευρώπη:

«[…] Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι στενοί δεσμοί που εδώ και περισσότερο από δύο χιλιετίες συνδέουν τη νήσο με τις ίδιες πηγές της ευρωπαϊκής παιδείας και πολιτισμού, η ένταση της ευρωπαϊκής επίδρασης τόσο όσον αφορά τις κοινές αξίες του κυπριακού λαού όσο και την οργάνωση της πολιτιστικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών της, η σημασία πάσης φύσης συναλλαγών που έχει αναπτύξει με την Κοινότητα, προσδίδουν αναμφισβήτητα ευρωπαϊκό χαρακτήρα και ταυτότητα στην Κύπρο και επιβεβαιώνουν τον προορισμό της να αποτελέσει μέρος της Κοινότητας».

Πρωτεργάτης και οραματιστής της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Κύπρου με την ευρωπαϊκή κοινότητα υπήρξε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος προώθησε την υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΟΚ στις 19 Δεκεμβρίου 1972. Όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις ενίσχυσαν αυτή την πορεία ενοποίησης με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης το 1987, την αίτηση για πλήρη ένταξη το 1990, τη γνωμοδότηση το 1993, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 1998 και την ολοκλήρωσή τους το 2002, την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στη Στοά του Αττάλου στην Αθήνα στις 16 Απριλίου του 2003, με επιστέγασμα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την βαθειά μας ευγνωμοσύνη και εκτίμηση σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που εργάστηκαν σκληρά όλα αυτά τα χρόνια για να γίνει το όραμα της ένταξής μας πραγματικότητα. Χωρίς τη δική τους σκληρή δουλειά, μόχθο και πείσμα σήμερα δεν θα καρπούμαστε τα οφέλη του να είμαστε μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Στις 16 Απριλίου 2003, όταν υπογράφηκε η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Στοά του Αττάλου, ο αείμνηστος τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης αποτελεί μεγάλη και ιστορική στιγμή που σφραγίζει ανεξίτηλα τη μελλοντική πορεία της Κύπρου. Αποτελεί ταυτόχρονα το επιστέγασμα τιτάνιας προσπάθειας της κυπριακής κοινωνίας και αποτελεί το ορόσημο της αποδοχής της από μια οικογένεια, στην οποία ανήκει γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά. Το ιστορικό αυτό επίτευγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν εξεταστεί μέσα από το πρίσμα των ειδικών συνθηκών της Κύπρου, την τραγωδία της εισβολής και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή μέρους της χώρας μας και τις σοβαρές συνέπειές της».

Πράγματι η ένταξη μας στην ΕΕ σφράγισε ανεξίτηλα την μελλοντική πορεία της Κύπρου, αφού η ίδια η πορεία μας στην ΕΕ δεν τελείωσε με την ένταξή μας. Από την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος αποτελεί ενεργό μέλος της Ένωσης συμμετέχοντας άμεσα στη διαμόρφωση των πολιτικών και οραμάτων της.

Μετά από τον ιστορικό σταθμό της ένταξής μας στην ευρωζώνη το 2008, η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2012 αποτελεί ένα ακόμη επιπρόσθετο σταθμό για την Κύπρο αλλά συνάμα και ένα τεράστιο στοίχημα το οποίο θα πρέπει να κερδίσουμε μετ’ επαίνων. Ως σχετικά νέο κράτος μέλος –και ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ– καλούμαστε να αναλάβουμε ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο έργο συντονισμού και προώθησης της ευρωπαϊκής πολιτικής σε διάφορους τομείς αρμοδιότητας της ΕΕ. Το στοίχημα αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι θα το κερδίσουμε, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αλλά και διεθνώς.

Η Κύπρος, ανεξάρτητα από το πολιτικό της πρόβλημα, σκοπεύει να προχωρήσει σε μια Προεδρία που στοχεύει στην αποτελεσματικότητα και την επιτυχία. Επιδίωξή μας είναι να δράσουμε με ένα αμιγώς προεδρικό τρόπο, ως ένας πραγματικά δίκαιος και έντιμος διαμεσολαβητής, αποδίδοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε ως κράτος μέλος την άσκηση των καθηκόντων μας.


Οι ιδιαιτερότητές μας, ως μικρό κράτος μέλος χωρίς έντονες εθνικές θέσεις στα πλείστα κοινοτικά ζητήματα, θα λειτουργήσουν ευνοϊκά ως προς το ρόλο που έχουμε να επιτελέσουμε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την προνομιακή μας θέση ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου για προώθηση των εθνικών μας θέσεων. Από την άλλη, δεν αποδεχόμαστε να είμαστε δεύτερης κατηγορίας Προεδρία λόγω της ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος και της προκλητικής στάσης της Τουρκίας απέναντι στο Συμβούλιο της ΕΕ, και ιδιαίτερα στην Προεδρεύουσα χώρα.

Η Κύπρος καλείται να αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία στην πιο δύσκολη ίσως, οικονομικά περίοδο από την ίδρυση της ΕΕ. Η ΕΕ διέρχεται μια σοβαρή κοινωνικοοικονομική κρίση με αρνητικές προεκτάσεις στη θεσμική ενότητά της. Αποτελεί όμως, αδήριτη ανάγκη, η στήριξη της συνοχής και της ενότητας των κρατών μελών.

Όραμά μας είναι η δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης για τους πολίτες και για τους γείτονές της προωθούμενη από την θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης συμβάλλοντας και προς την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία γίνεται πιο επίκαιρη λόγω και της ανάγκης της ΕΕ να ανταποκριθεί στην κρίση με κοινωνική ευαισθησία. Μιας Καλύτερης Ευρώπης βασισμένης στην αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας προς την ανάπτυξη για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη ικανή να αντιμετωπίσει τις μεγάλες σημερινές προκλήσεις. Μιας Ευρώπης που φιλοδοξούμε να είναι και να παραμείνει φιλόξενος τόπος.

Γι’ αυτό και η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανεπάρκεια της αρχιτεκτονικής της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη οικονομία χωρίς οικονομική ανάπτυξη και, κατ’ επέκταση, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και μια από τις κύριες προτεραιότητές μας θα είναι η ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη.

Η κοινωνική προστασία και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν μέγιστη έγνοια και προτεραιότητά μας. Η ΕΕ θα πρέπει να καταστεί μια ένωση όλων των Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς περιορισμούς και διαχωρισμούς. Αυτό θα είναι ένα από τα βασικότερα μηνύματα που θα προωθήσουμε έμπρακτα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας.

Τη στιγμή λοιπόν που η ΕΕ βρίσκεται στη μέση μιας βαθύτατης κρίσης με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και πολλές πολιτικές ανατροπές τις οποίες βλέπουμε να πραγματοποιούνται η μια μετά την άλλη κατά μήκος της ΕΕ, η Κυπριακή Προεδρία θα κληθεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για το μέλλον της Ένωσης. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι το νέο ΠΔΠ θα πρέπει να παρέχει την απαραίτητη ώθηση στις επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΠΔΠ φιλοδοξούμε ότι θα προωθηθούν πολιτικές που θα παρέχουν στους νέους, αλλά και στις επόμενες γενιές, τις απαραίτητες δεξιότητες για παραγωγική συμμετοχή στη σύγχρονη οικονομία.

Παράλληλα, στόχος της Προεδρίας σε σχέση με τις άλλες κύριες κοινές πολιτικές του ΠΔΠ, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Πολιτική Συνοχής, η Κοινή Αλιευτική Πολιτική και η Πολιτική Έρευνας και Καινοτομίας, είναι να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του νομοθετικού πλαισίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Αναφορικά με την ενίσχυση της Οικονομικής Διακυβέρνησης, έμφαση θα δοθεί στη παρακολούθηση της υλοποίησης των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα προωθηθούν οποιαδήποτε απαραίτητα πρόσθετα μέτρα που κρίνονται αναγκαία ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω η οικονομική διακυβέρνηση και να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και παράλληλα η ανάπτυξη.

Η ΕΕ έχει ανάγκη και καθήκον να μεταδώσει πνεύμα σιγουριάς, ασφάλειας και αισιοδοξίας για το μέλλον της και των κρατών μελών της. Μόνο έτσι θα καταφέρει να φέρει πιο κοντά την Ευρώπη στους πολίτες της, επαναφέροντας το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών της προς αυτήν.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και η αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης θα αποτελέσει μια πτυχή της κοινωνικής πολιτικής, στην οποία η Κυπριακή Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Επιπλέον, στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου βασική επιδίωξη της Κυπριακής Προεδρίας είναι η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της αρχής της ισότιμης κατανομής βαρών, καθώς και η προώθηση ένταξης των νομίμως διαμενόντων μεταναστών.

Στον άξονα παιδεία – πολιτισμός – νεολαία – αθλητισμός, πρωταρχικός στόχος θα είναι η ανάδειξη της κοινωνικής τους πτυχής, μέσω, μεταξύ άλλων, του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική ζωή της Ευρώπης και του εκσυγχρονισμού του συστήματος πολιτιστικής διακυβέρνησης. Παράλληλα, η ενεργός συμμετοχή των πολιτών θα υλοποιηθεί αφενός με την ενδυνάμωση των συμμετοχικών διαδικασιών των κοινωνικών εταίρων, των τοπικών αρχών και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στην υλοποίηση του στόχου της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Όπως έχω τονίσει, η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί για εμάς –πέρα από στοίχημα και τεράστια πρόκληση– και μια μοναδική ευκαιρία για να συμβάλουμε ακόμη πιο άμεσα και καθοριστικά στην επίτευξη των οραμάτων και στόχων της ΕΕ. Φιλοδοξία μας ως Προεδρεύουσα χώρα είναι να συμβάλουμε ώστε η ΕΕ να λειτουργεί ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στον υπόλοιπο κόσμο. Κατ’ επέκταση και στη γειτονική προς εμάς ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία εμπίπτει στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

Η περιοχή μας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο συνεχών εξελίξεων και ανατροπών. Η ένταση και η δυναμική των κινημάτων της Αραβικής Άνοιξης όχι μόνο επηρέασαν τις κοινωνίες των χωρών αυτών, αλλά δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης μέσω δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Η Κύπρος θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και των παραδοσιακών σχέσεων στενής συνεργασίας μας με τις χώρες της περιοχής, στοχεύοντας στην ουσιαστική συμβολή μας στην σταθερότητα και ευημερία των χωρών αυτών. Στόχος μας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας είναι –σε στενή πάντοτε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο κα Ashton που έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτό το ζήτημα– η ανάδειξη των σχέσεων της ΕΕ με τους εταίρους μας της Νότιας Γειτονίας και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου με σκοπό την από κοινού χάραξη πολιτικών και προγραμμάτων, κάτι που αποτελεί εξάλλου και κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ.

Όσον αφορά στη διεύρυνση, η οποία θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές που αναδεικνύουν την ΕΕ ως παράγοντα ενδυνάμωσης της ειρήνης, της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην Ευρώπη, είμαστε αποφασισμένοι ως Κυπριακή Προεδρία να την προωθήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία αποδεικνύει ότι όταν τηρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια και προϋποθέσεις, η ΕΕ ανταποκρίνεται. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζω ότι η περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα αποτελέσει προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας.

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία, ενός κράτους κλειδί για τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί ιστορικό σταθμό που σηματοδοτεί τη δυναμική προώθηση μιας διαδικασίας που ευχόμαστε να καταλήξει σύντομα στη λήψη απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αν δε αυτό συνοδευθεί και με απόφαση τον προσεχή Ιούνιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο, αυτό θα σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας τα Δυτικά Βαλκάνια θα αποτελέσουν το επίκεντρο των διεργασιών για προώθηση της διεύρυνσης.

Είναι σημαντικό, επίσης, να τονιστεί ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δοθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Ισλανδίας, δίνοντας έμφαση σε κεφάλαια τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «δύσκολα».

Στο πλαίσιο της Προεδρίας μας, η προσέγγισή μας έναντι της Τουρκίας θα συνεχίσει να βασίζεται στις καθιερωμένες αποφάσεις, πρακτικές και διαδικασίες της ΕΕ όσον αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες.


Παρά τις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας περί παγώματος των σχέσεων με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι οποίες έχουν ενταθεί τον τελευταίο καιρό με προκλητικές και υβριστικές δηλώσεις που στρέφονται όχι μόνο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ίδιας της ΕΕ, η Κύπρος δεν παρασύρεται και δεν πέφτει στο χαμηλό επίπεδο της Τουρκίας. Αν η Τουρκία επιλέξει πράγματι να μην συνεργαστεί με την Προεδρία και παγώσει η ίδια το κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων της κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, αυτή που θα χάσει δεν είναι ούτε η ΕΕ ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η ίδια η υποψήφια χώρα που με τη συμπεριφορά της κλείνει σιγά-σιγά αλλά σταθερά η ίδια την πόρτα για την ένταξή της στην Ένωση.

Ευελπιστούμε ότι κάποτε η Τουρκία θα αντιληφθεί τα πραγματικά της συμφέροντα, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της αναγνώρισης όλων των κρατών μελών της και της εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, θα συμπεριφερθεί ως μια ευρωπαϊκή χώρα και θα τερματίσει τις απειλές, τις προκλήσεις και τις παρανομίες. Θα πρέπει, επιτέλους, η Τουρκία να αντιληφθεί ότι με τη συνεχιζόμενη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, τον παράνομο εποικισμό, την καταστροφή Ευρωπαϊκής και Χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τον σφετερισμό περιουσιών και άλλων παρανομιών στο έδαφος ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να προχωρήσει προς μια ευρωπαϊκή πορεία που επιβάλλει συγκεκριμένες συμπεριφορές που πρέπει να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και όχι στο δίκαιο του ισχυρού.

Όσο αφορά στο Κυπριακό, έχουμε κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ δεν θα μας μετακινήσει από τον αμετάκλητο στόχο για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης που να επανενώνει την Κύπρο. Ελπίδα και όραμά μας παραμένει να εξευρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό και η πατρίδα και ο λαός μας να επανενωθούν.

Δυστυχώς, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τείχος αδιαλλαξίας, αλαζονείας, παρανομίας και προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Προσπάθειά τους είναι η παρεμπόδιση της όποιας προόδου και η επισφράγιση ενός αδιεξόδου το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τουρκικής πλευράς για προώθηση των διχοτομικών επιδιώξεων και επεκτατικών στόχων της Τουρκίας, που περιγράφονται σε αυτό που οι ίδιοι κατονομάζουν ως Σχέδιο Β, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται, περιλαμβάνει και την επιλογή της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία. Με αυτά τα δεδομένα και αυτές τις εξελίξεις, δυστυχώς στο παρόν στάδιο τα όποια περιθώρια αισιοδοξίας στενεύουν ασφυκτικά,

Εμείς όμως θα επιμείνουμε με την ακούραστη υπομονή και πείσμα που μας στηρίζουν για να μην λυγίσουμε όλα αυτά τα χρόνια. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε τον δύσκολο και άνισο αγώνα των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων, αφού απέναντί μας στην ουσία έχουμε την κατοχική Τουρκία και όχι την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, μέχρι να κάμψουμε την αδιαλλαξία της και να ανοίξει έτσι ο δρόμος της επανένωσης της Κύπρου και της ειρηνικής συμβίωσης όλων των κοινοτήτων του τόπου μας στην κοινή τους Ευρωπαϊκή πατρίδα.

Καταληκτικά θα ήθελα να τονίσω ότι η Προεδρία είναι ένας κρίσιμος στόχος που για να μπορέσουμε να τον φέρουμε επιτυχώς εις πέρας θα πρέπει να επιδιώξουμε την ευρύτερη συνεργασία όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, των κοινωνικών εταίρων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο στην Κύπρο θα διοργανώσουμε 15 Άτυπα Συμβούλια σε υπουργικό επίπεδο και 180 άλλες συναντήσεις ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις πολιτισμού, επικοινωνίας και δημοσιότητας θα προβάλουν παντού την Κύπρο μας. Για αυτό και μια επιτυχής Προεδρία αποτελεί στόχο όλων μας, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών προσεγγίσεων, αφού θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει την Κύπρο διεθνώς.