9/5/12

Ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην εκδήλωση για την παραχώρηση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 28 νέων οικιστικών μονάδων στον Οικισμό Στέγασης Εκτοπισθέντων Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό
 
09/05/2012


Να μην μεταδοθεί πριν τις 6.45 μ.μ.

Αρχικά να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών.
Παραχωρούμε σήμερα 28 επιπλέον διαμερίσματα στους δικαιούχους τους, στο πλαίσιο της απόφασης της Κυβέρνησης για την ανέγερση 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων. Μια απόφαση που η Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποιεί σε αντίθεση με τα πεπραγμένα του παρελθόντος, αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας. Ήδη από το 1994 με απόφαση προηγούμενων Κυβερνήσεων υπήρξε τερματισμός στην ανέγερση νέων οικιστικών μονάδων σε προσφυγικούς συνοικισμούς, κάτι που η Κυβέρνησή μας τολμά να αποκαταστήσει. Μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους πρόσφυγές μας, θεωρούμε ορθή την απόφαση να αναθεωρήσουμε την πολιτική στέγασης των προσφύγων μας. Μέσω μιας δαπάνης που υπερβαίνει τα €60 εκ., εξασφαλίζουμε στέγη σε 760 νεαρά κυρίως ζευγάρια προσφύγων, τα οποία δεν έχουν άλλο τρόπο κάλυψης των στεγαστικών τους αναγκών.

Το κόστος ανέγερσης των δύο πολυκατοικιών που θα παραχωρηθούν σήμερα ανέρχεται στα €2,29 εκατομμύρια. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση χώρου στάθμευσης για τις ανάγκες των μελλοντικών δικαιούχων των διαμερισμάτων. Αναλυτικά παραδίδονται δυο διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου, 23 διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων και τρία διαμερίσματα των τριών υπνοδωματίων. Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, έχουν ήδη παραδοθεί σε δικαιούχους εκτοπισθέντες 148 διαμερίσματα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων στο Τσιακκιλερό και τις Κόκκινες. Επίσης, ανεγείρονται στη Λεμεσό ακόμη τέσσερις κατοικίες στη Λινόπετρα, ενώ εργασίες στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος εκτελούνται και στις άλλες επαρχίες.

Η παραχώρηση σήμερα των 28 διαμερισμάτων είναι μια έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για αποτελεσματική στήριξη του προσφυγικού κόσμου κατανοώντας τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σήμερα αποδεικνύεται έναντι όλων σας η ειλικρίνεια των προθέσεων και δεσμεύσεών μας. Αυτή η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση μιας αναθεωρημένης στεγαστικής πολιτικής, μιας στεγαστικής πολιτικής η οποία θα αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που επέφερε η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή στον προσφυγικό κόσμο.
Αυτή η στροφή σε μια στεγαστική πολιτική με κοινωνικό χαρακτήρα είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης. Είναι επιλογή που εκπορεύεται από μια διαφορετική φιλοσοφία, μια φιλοσοφία που τοποθετεί την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική πολιτική ως προτεραιότητες. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου με ρεαλισμό και ευαισθησία και βέβαια δεν μένουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολυεπίπεδων στρατηγικών δράσεων.

Πρέπει να πω ότι εντός των ημερών προγραμματίζεται η προκήρυξη διαγωνισμού, με στόχο στις αρχές Ιουλίου 2012 να ξεκινήσουν εργασίες ανέγερσης δύο τετραώροφων πολυκατοικιών στην Κοφίνου με σύνολο δεκαέξι διαμερίσματα που θα ολοκληρωθούν σε δεκαοκτώ μήνες, ενώ παράλληλα τον Ιούνιο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανέγερση μιας νέας πολυκατοικίας στη Λευκωσία (Στρόβολος ΙΙΙ), όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων εκτοπισθέντων που αναμένουν την παραχώρηση κατοικίας σε Οικισμό.

Πέραν των 17.000 οικογενειών, κυρίως νεαρά ζευγάρια, πρόσφυγες και αυτόχθονες, έχουν μέχρι τώρα επωφεληθεί από τα διάφορα σχέδια που εφαρμόζουμε για την απόκτηση κατοικίας ή κρατικού οικοπέδου. Και αυτό γίνεται μέσα από ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων της Κυβέρνησης. Το πρόγραμμα «Ανέγερσης νέων οικιστικών μονάδων σε κενούς χώρους εντός Κυβερνητικών Οικισμών» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• Την επιτάχυνση των διαδικασιών διαχωρισμού και παραχώρησης οικοπέδων αυτοστέγασης σε δικαιούχους πρόσφυγες. Ήδη έχουν παραχωρηθεί 1884 οικόπεδα, ενώ βρίσκεται σε άμεση εξέλιξη ο διαχωρισμός επιπρόσθετων 241 οικοπέδων αυτοστέγασης, και έχει εξευρεθεί γη για τον διαχωρισμό επιπρόσθετων 840 οικοπέδων, για να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσους θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.

• Τη δραστική αύξηση στην προκαταβολή και τις χορηγίες που παραχωρούνται για την αυτοστέγαση εκτοπισθέντων.

• Την επέκταση της βοήθειας που παραχωρείται για την επιδιόρθωση ή/και συντήρηση των κατοικιών

• Την παραχώρηση οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε όσους πρόσφυγες μας διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες και δεν θα πάρουν άλλο τίτλο ιδιοκτησίας. Ήδη παραχωρήσαμε 579 τέτοια οικόπεδα σε δικαιούχους στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαχωρισμός επιπρόσθετων 2.500 οικοπέδων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, έτσι που μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους.

• Την παραχώρηση Πιστοποιητικού Μίσθωσης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες ως μια ενδιάμεσης λύσης, αφού τελική επιδίωξη μας είναι να παραχωρήσουμε τίτλο ιδιοκτησίας σε όσους τώρα δίνουμε το πιστοποιητικό. Μέχρι σήμερα 1020 δικαιούχοι εκτοπισθέντες έχουν πάρει πιστοποιητικό μίσθωσης και υπάρχει προοπτική πολύ σύντομα να ικανοποιήσουμε όλους τους δικαιούχους.

• Την παραχώρηση 10.500 τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους.

Και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως με απόφαση αυτής της Κυβέρνησης διορθώνεται μια αδικία χρόνων. Με απόφαση της Κυβέρνησης αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες. Εισάγονται μέτρα στήριξης των εκ μητρογονίας προσφύγων, ενώ με απόφαση της Κυβέρνησης από την 1/01/2012 οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για τα πιο κάτω Στεγαστικά Σχέδια:

• Οικιστικής μονάδας σε Οικισμό Στέγασης Εκτοπισθέντων.

• Κρατικού οικοπέδου για σκοπούς αυτοστέγασης.

• Επιδότησης ενοικίου, νοουμένου ότι είναι φοιτητές.

Αυτή η Κυβέρνηση μέσα σε πολύ δύσκολές οικονομικές συνθήκες συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αναγνωρίζοντας τη σημασία μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής επιδιώκουμε μέσα από την εφαρμογή ενός στρατηγικού και πολυεπίπεδου σχεδιασμού να αντιμετωπίσουμε τις στεγαστικές ανάγκες των πολιτών. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα όχι μόνο δεν αφαιρεί αλλά ενισχύει την υποχρέωση του κράτους να σταθεί δίπλα στον πολίτη με στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές, και ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όσους σήμερα παραλαμβάνετε και επίσημα τις κατοικίες σας.