9/5/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε εκδήλωση του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, στη Λεμεσό
 
09/05/2012




Με ιδιαίτερη προθυμία αποδέχθηκα την πρόσκληση του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου για να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωσή σας που σκοπό έχει την ενίσχυση των οικονομικών του Συνδέσμου σας με στόχο την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ατόμων με θαλασσαιμία της επαρχίας Λεμεσού.
Λυπούμαι πραγματικά που λόγοι πέραν της θέλησής μου με εμποδίζουν να είμαι σήμερα μαζί σας, ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες που διακρίνονται για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους για τα κοινά.

Τα μέλη του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους από το 1973 στοχεύοντας με ανιδιοτέλεια στην παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Το 1977 ιδρύθηκε επίσημα και ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος Επαρχίας Λεμεσού ο οποίος έθεσε ως στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της θαλασσαιμίας καθώς και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των θαλασσαιμικών.


Ο όρος θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών και πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Η θαλασσαιμία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή) αλλά και της νότιας Ασίας και της Αφρικής. Λόγω της συνεχούς μετανάστευσης πληθυσμών από τη μία χώρα στην άλλη, σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία χώρα στον κόσμο χωρίς θαλασσαιμία.

Η παρουσία του εθελοντικού κινήματος της Κύπρου είναι έντονα αισθητή στην κυπριακή κοινωνία και η συμβολή του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, στην επίτευξη υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τόπο μας, είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει πάντα σε θέση υψηλής προτεραιότητας τα θέματα που αφορούν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, επαγρυπνώντας διαρκώς για τη διασφάλιση στα άτομα αυτά αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και σταθερής βελτίωσης.

Σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες είναι η εφαρμογή του Νόμου της ποσόστωσης στην πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, όπως και η κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για κινητοποίηση της εθελοντικής πρωτοβουλίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας λειτουργούν από το 1978 το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών, μέσω του οποίου παρέχουν τεχνική και οικονομική βοήθεια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για ίδρυση, λειτουργία ή επέκταση προγραμμάτων στις κοινότητες, με γνώμονα τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες και την ευημερία των πολιτών. Η παροχή της κρατικής χορηγίας στοχεύει στην προαγωγή και ενδυνάμωση της εθελοντικής δραστηριότητας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, και ταυτόχρονα συμβάλλει στην αποκέντρωση, στην καλύτερη ευελιξία και πολυμορφία των υπηρεσιών, στη μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά πάνω απ’ όλα στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

Απευθύνω ξανά τον εγκάρδιο χαιρετισμό μου και εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στους στόχους που τέθηκαν από τους διοργανωτές.


Τον χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους της κας Υπουργού, η Επαρχιακή Λειτουργός Ευημερίας Λεμεσού κα Φρίντα Κουτσαβάκη.