24/5/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στη σύνοδο της Ομάδας Βενετίας, στον Πρωταρά
 
24/05/2012


Είναι με πολλή χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση των οργανωτών να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό σε αυτή τη σημαντική σύναξη της ομάδας των ευρωπαίων ειδικών και επαγγελματιών στον τομέα της κρατικής επικοινωνίας που εστιάζεται κυρίως στην πληροφόρηση και ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για διάφορα ευρωπαϊκά θέματα.
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από πολυφωνία
, στοιχείο δημοκρατίας και ως εκ τούτου χαρακτηριστικό αποδεκτό και καλοδεχούμενο. Η πολυφωνία, όμως, κάποτε οδηγεί και στη σύγχυση. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα όποια μηνύματα επιθυμούν οι πολιτείες και ευρύτερα οι κοινωνίες να μεταδώσουν στους πολίτες τους να είναι βασισμένα πάνω στις αρχές και αξίες που πρεσβεύουμε ως μια Ένωση κρατών με τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του στο επίκεντρο της προσοχής μας.
Βρισκόμαστε
, δυστυχώς, ακόμα ως ευρωπαϊκά κράτη και ως πολίτες σε μια δεινή οικονομική θέση, γεγονός που δημιουργεί ευνόητα και απτά πολλαπλά προβλήματα και σε άλλα επίπεδα, όπως για παράδειγμα στο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα στο πολιτικό επίπεδο.
Είναι σημαντικό για τους πολίτες μας να αντιληφθούν, με τη βοήθεια και της δικής σας εφαρμοσμένης εμπειρογνωμοσύνης,
τόσο τους λόγους για τη δημιουργία αυτής της παγκόσμιας, αλλά και με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πτυχές, κρίσης αλλά και να πληροφορηθούν και να συστρατευθούν στις προσπάθειες των πολιτικών και οικονομικών ηγεσιών για την αντιμετώπισή της. Στόχος μας τελικά είναι όχι μόνο η έξοδος από αυτήν αλλά και η ενηλικίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την έννοια της ισχυροποίησής της και της επαναβεβαίωσης και πραγμάτωσης των αρχών και αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται. Πιστεύω ότι η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει και τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης που θα βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της και θα επιδεικνύει αλληλεγγύη τόσο στο εσωτερικό της κάθε κοινωνίας και κράτους όσο και μεταξύ των κρατών μελών αλλά και ευρύτερα όπου υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα.
Είναι αλήθεια ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμα μέχρι που ο στόχος αυτός να γίνει πραγματικότητα. Η προσπάθεια
, τόσο στο πολιτικοκοινωνικό επίπεδο όσο και στο επικοινωνιακό, πρέπει να είναι συνεχής και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα όπως παρουσιάζονται γιατί ένα είναι το σίγουρο: δεν διάγουμε περίοδο που επιτρέπει εφησυχασμό ή επανάπαυση. Οι δύο αυτές πτυχές, η πολιτικοοικονομική και η επικοινωνιακή, είναι αλληλένδετες γιατί ακόμα και η καλύτερη πολιτική αν δεν πείσει την κοινωνία είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Από την άλλη, όσο καλή επικοινωνία και να έχουμε, αν οι πολιτικές είναι λανθασμένες αναπόφευκτα θα αποτύχουν.
Εκτός από το οικονομικό περιβάλλον και τις δυσκολίες του, το πολιτικό περιβάλλον παγκοσμίως
, και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης σε πολλές περιπτώσεις αλλά και όχι μόνο, καθίσταται πολύπλοκο και δύσκολο. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, Μέσης Ανατολής είναι ιδιαίτερα ρευστή και δημιουργεί κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για την Ευρώπη.
Μέσα σε αυτόν τον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο ο ρόλος της σωστής επικοινωνίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός και η εμπειρογνωμοσύνη και προσπάθεια ανθρώπων όπως εσείς αναγκαία
.
Σας καλωσορίζω με πολλή ευχαρίστηση στην Κύπρο και εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαβουλεύσεις σας.