25/4/12

Ο Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε εκ μέρους της Πολιτικής του Ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ)
 
25/04/2012


O Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, μιλώντας στην ΚΣΣΕ εκ μέρους της Πολιτικής του Ομάδας, της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για το θέμα της προώθησης της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην Ευρώπη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως όταν μιλάμε για ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε σχέση με τη δημοκρατία, πρέπει πρώτιστα να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να προωθούμε την εδραίωση μιας «δίκαιης κοινωνίας». Αυτό, πρόσφερε, επιφέρει σε όλους μας την υποχρέωση να εργαστούμε σκληρά για μια κοινωνία όπου η κοινωνική δικαιοσύνη θα υπερισχύει και ταυτόχρονα θα καταπολεμάται ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός.
Παράλληλα, συνέχισε, για να επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στο πολιτικό γίγνεσθαι
, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι στόχοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ πολιτών και της πολιτικής. Παρά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, υπάρχει διάχυτα η αίσθηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες πως η Ευρώπη αφορά πρώτιστα πολιτικούς, διπλωμάτες και τεχνοκράτες και σε πολύ λιγότερο βαθμό τους ίδιους, γεγονός που οξύνεται λόγω της έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης και διαλόγου. Όπως υπογράμμισε, η αναποτελεσματικότητα της Ευρώπης, μεταξύ άλλων, σε οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, και οι πολιτικές που ακολουθεί στον αναπτυξιακό και εργασιακό τομέα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, έχει αδιαμφισβήτητα επιφέρει αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζομένους. Με αυτά τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, πρόσθεσε, είναι δύσκολο να αναμένει κανείς την ενεργό ανάμειξη και συνεισφορά ανθρώπων στα κοινά, όταν το ίδιο το σύστημα έχει περιθωριοποιήσει αυτά τα άτομα.
Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε πως θα πρέπει να δοθεί ένα τέρμα στην πολιτική υποκρισία και την ασυνέπεια, φαινόμενα τα οποία παρατηρούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτοντας ως παράδειγμα την απόρριψη, με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, της Συνταγματικής Συνθήκης από τη Γαλλία και Ολλανδία, που όμως τελικά αυτή η λαϊκή βούληση δεν λήφθηκε τελικά υπόψη, μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέφερε την ίδια Συνθήκη δυο χρόνια αργότερα, χωρίς ωστόσο να δοθεί η δυνατότητα, αυτή τη φορά, διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.

Ο κ. Βουλευτής
μίλησε, επίσης, εκ μέρους της Πολιτικής του Ομάδας, της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για το θέμα της χρηστής διοίκησης και της ηθικής στον τομέα του αθλητισμού. Αναφερόμενος στη φράση που είπε ο Pierre de Coubertin, πως «το πιο σημαντικό πράγμα στους Ολυμπιακούς αγώνες δεν είναι τόσο το έπαθλο αλλά η συμμετοχή ενός αθλητή», είπε ότι αν και επικρατεί η άποψη πως είναι περισσότερο αξιοθαύμαστο κάποιος να προσπαθεί έστω και αν τελικά αποτυγχάνει παρά να μην προσπαθήσει καθόλου, στην πράξη όμως η πλειοψηφία του κόσμου ενδιαφέρεται περισσότερο για τους νικητές στα διάφορα αθλήματα.
Τονίζοντας πως ο υγιής ανταγωνισμός και η επιβράβευση των νικητών σε διάφορα αθλήματα είναι κάτι το απόλυτα θεμιτό, παρά ταύτα
, πρόσθεσε, η προσωπική ανάγκη κάποιων να διακριθούν σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες τους οδηγούν πολλές φορές σε συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά αθλητοπρέπεια θυμίζουν.
Ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο, συνέχισε, έχουν δεχθεί πολλές
φορές κριτική για την «εξάρτηση» τους από τους προϋπολογισμούς των ομάδων τους. Αποδεδειγμένα, πρόσθεσε, οικονομικά εύρωστες χώρες και ομάδες μπορούν να παρέχουν στους αθλητές τους πρόσβαση σε καλύτερες συνθήκες προπόνησης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και άλλων σημαντικών διευκολύνσεων για την καλύτερη δυνατή απόδοση τους.
Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε
πως η χρηστή διοίκηση, η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά είναι παράμετροι που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα και όχι ως προβλήματα που αντιμετωπίζει αποκλειστικά ο χώρος του αθλητισμού.

Χθες βράδυ η επικεφαλής Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου και τα μέλη της κυπριακής
αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ παρέθεσαν δεξίωση από κοινού με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης προς τιμήν του τέως Βουλευτή και μέλους της ΚΣΣΕ κ. Χρήστου Πουργουρίδη, με την ευκαιρία της απονομής σε αυτόν της τιμητικής διάκρισης του Διά Βίου Μέλους της Συνέλευσης. Στη δεξίωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ κ. Jean - Claude Mignon, ο τέως Πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Mevlut Cavusoglu, επικεφαλής εθνικών αντιπροσωπιών της ΚΣΣΕ, ξένοι Βουλευτές και ανώτεροι αξιωματούχοι της Συνέλευσης.


Αρχή