25/4/12


Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Γάλλο Πρέσβη
 
25/04/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Γαλλίας στη Λευκωσία κ. Jean-Marc Rives, με την ευκαιρία της αναχώρησής του από την Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε με ικανοποίηση την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο, στη διάρκεια της θητείας του κ.
Rives και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην παραπέρα σταδιοδρομία του.
Ο
κ. Ομήρου υπογράμμισε τη σημασία για την Κύπρο της σταθερής υποστήριξης εκ μέρους της Γαλλίας θέσεων αρχών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι, στη βάση των κοινών αυτών αρχών, οι σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου και των αντίστοιχων Κοινοβουλίων τους θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και λαών.
Εκφράζοντας απογοήτευση για τη μέχρι τώρα πορεία των απευθείας συνομιλιών ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε τη θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό μπορεί να συγκληθεί μόνο εφόσον θα έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού προβλήματος.
Επέκρινε δε τις τουρκικές απειλές περί «Σχεδίου Β», το οποίο, όπως επεσήμανε, στοχεύει στην αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προνοείται στη Συνθήκη της Ένωσης και ότι η άσκησή της από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ανεξάρτητο θέμα από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.
Από πλευράς του, ο κ.
Rives εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την άψογη συνεργασία τους.
Ο Γάλλος Πρέσβης υπογράμμισε τη σταθερή και ενιαία στήριξη, που παρέχουν στην Κύπρο, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα του. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως κράτος
μέλος της ΕΕ, η Γαλλία θα συνεχίσει να υπεραμύνεται των αρχών αυτών σε σχέση με την Κύπρο, ανέφερε ο κ. Rives.
Προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία
στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Rives σημείωσε το υψηλό επίπεδο και τους εντατικούς ρυθμούς των προετοιμασιών της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την πλήρη επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας.