25/4/12

Καταγγελία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της από την Τουρκία
 
25/04/2012


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κ. Νικόλαος Αιμιλίου, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ημερομηνίας 11 Απριλίου, κατήγγειλε νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που σημειώθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2011 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Στην επιστολή του ο κ. Αιμιλίου διαμαρτύρεται έντονα εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από την Τουρκία και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει επίσης ότι αυτές οι παραβιάσεις της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη διεθνή αεροπλοΐα στην περιοχή.


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές λόγω και των πρόσφατων στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις δραστηριότητες της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη καθώς επίσης και λόγω των απειλών υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για προσάρτηση του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου στην Τουρκία. Επιθυμούμε, τονίζει, να επαναλάβουμε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ.


Στο παρόν στάδιο των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πρέσβης, η συνέχιση αυτών των παραβιάσεων είναι ιδιαίτερα αντιπαραγωγική. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε την Τουρκική Κυβέρνηση να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης την οποία σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει υιοθετήσει, κατέληξε.

Η επιστολή κυκλοφόρησε επίσημα ως έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.