25/4/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ουκρανίας
 
25/04/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο κ. Borys Humeniuk.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης της Ουκρανίας αναφέρθηκε στους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών οι οποίοι στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και σε κοινές αξίες. Πρόσθεσε επίσης ότι η πνευματική, ιστορική και πολιτιστική συγγένεια των δυο εθνών, η ειλικρίνεια και η φιλοξενία φέρνουν κοντά τις δύο χώρες και προάγουν την ανάπτυξη των σχέσεών τους σε πολλούς τομείς.

Όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Πρέσβης ανέφερε: «Από την αναγνώριση της Ουκρανίας από την Κύπρο το 1991 και την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών το 1992, η διμερής συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς και στη βάση των αρχών της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψη του κ. Χριστόφια στην Ουκρανία στις 3-5 Ιουλίου 2011, την πρώτη επίσκεψη από Πρόεδρο της Κύπρου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «υποδήλωσε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Κύπρου στο πιο υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, δίνοντας νέα ώθηση για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας των δυο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη υπογράφηκαν τέσσερις διακυβερνητικές συμφωνίες, εγκαινιάστηκε η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία και διεξήχθη το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ουκρανίας –Κύπρου.

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε: «Η Ουκρανία εκτιμά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει στο πιο υψηλό επίπεδο την υποστήριξή της για τη στρατηγική ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που ακολουθεί η Ουκρανία. Η Ουκρανία βασίζεται στην Κύπρο για περαιτέρω στήριξη των φιλοδοξιών της για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012».

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Humeniuk είπε: «Γνωρίζετε τη στάση αρχών της Ουκρανίας όσον αφορά στην προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και τη στήριξή της στις προσπάθειες για επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι θα έχει την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια τόσο της Κυβέρνησης του όσο και του ιδίου προσωπικά στις προσπάθειές του για ανάπτυξη της πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Αναφερόμενος στην 20ή επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, η οποία εορτάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2012, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η ιστορική και πολιτιστική εγγύτητα των δυο λαών τα χρόνια αυτά έδωσε γερές βάσεις για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής και αυθεντικής σχέσης. Συναφώς, πρόσθεσε, η επωφελής συνεργασία μας ενισχύεται ποιοτικά από τον ρόλο που διαδραματίζει στην κυπριακή κοινωνία η δυναμική ουκρανική κοινότητα η οποία ενεργεί ως ο άμεσος συνδετικός κρίκος μεταξύ των δυο χωρών. Ως εκ τούτου, συνέχισε, δεν είναι παράξενο που μέχρι στιγμής έχουν συναφθεί περισσότερες από 20 διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ουκρανίας και Κύπρου, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλες τις πιθανές πτυχές συνεργασίας. Παράλληλα, υπάρχει σαφής αμοβαία πολιτική βούληση και ενδιαφέρον για περαιτέρω επέκταση και διεύρυνση αυτής της διμερούς συνεργασίας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γεγονός που αποδεικνύεται από την εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, καθώς από την αμοιβαία υποστήριξη στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών σηματοδοτήθηκε από την ίδρυση της Πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία είχε τη χαρά και τιμή να εγκαινιάσει κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2011, προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να ανταποδώσει στον Πρόεδρο κ. Viktor Yanukovych τη θερμότατη φιλοξενία της οποίας έτυχε ο ίδιος στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε επίσης ότι η εγκαθίδρυση Επίτιμου Προξενείου στην Οδησσό καθώς και η απόφαση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού να ανοίξει γραφείο εντός της Πρεσβείας της Κύπρου στο Κίεβο καταδεικνύουν τη σημασία που η Κύπρος προσδίδει στην Ουκρανία και τη δέσμευσή της για περαιτέρω προώθηση και εμπλουτισμό των σχέσεων των δυο χωρών, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Αναφερόμενος στον διάλογο εμπιστοσύνης και στην ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όχι μόνο σε διμερή ζητήματα αλλά και σε θέματα πολυμερούς ενδιαφέροντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας στη βάση των αξιών της δικαιοσύνης και της ειρήνης, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της προστασίας και προώθησης των οικουμενικών αρχών και αξιών.

Η επικείμενη Προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία το 2013, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι απτή απόδειξη των επιτυχιών της Ουκρανίας στη διεθνή σκηνή και της συνολικής εκτίμησης την οποία απολαμβάνει ως ένα αξιοσέβαστο και εποικοδομητικό μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι η Κύπρος αναγνωρίζει και εκτιμά τη στάση αρχών της Ουκρανίας για την προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και η στήριξή της στις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού βασισμένης στο διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ακολούθως, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Κύπρου όσον αφορά την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ σε όλους τους τομείς συνεργασίας. Η επικειμένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, παρέχει ακόμη μια ευκαιρία για διμερή συνεργασία και πρόοδο των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι ελεύθεροι από ξένα στρατεύματα κατοχής και παράνομους εποίκους και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον με ευημερία και ειρήνη. Αυτός είναι ο λόγος που από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Προέδρου το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για ξεπέρασμα του αδιεξόδου και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Οι απευθείας συνομιλίες άρχισαν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το Σεπτέμβριο του 2008 με σκοπό την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα. Οι συνομιλίες είναι κυπριακής καθοδήγησης, κυπριακής ιδιοκτησίας, αποκλειομένων οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ενώ ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής, και παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες κατορθώσαμε να φθάσουμε σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σημαντικές συγκλίσεις. Όμως, αναμενόταν μεγαλύτερη πρόοδος.

Με λύπη μου σημειώνω ότι από τον Μάιο του 2010, όμως, με την αλλαγή της ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπάρχει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση και η πρόοδος στις συνομιλίες καθυστερεί. Παρόλο που ο νέος Τουρκοκυπριακός ηγέτης δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την υποχρέωση, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, να δεσμεύεται από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που είχαν μείνει, δεν τίμησε κανένα από τα δύο. Επιπλέον, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον δρα Έρογλου είναι αντίθετες με τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επίσης αρνείται να συζητήσει άλλα θέματα υψίστης σημασίας για τη λύση.


Αντιμετωπίζουμε συνεπώς μία κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιτίθενται σε κάθε πρόοδο στις συνομιλίες και ταυτόχρονα απειλούν με την εφαρμογή ενός λεγόμενου ‘Σχεδίου Β’. Αυτό περιλαμβάνει εκστρατεία για αναγνώριση ενός ‘τουρκοκυπριακού κράτους’. Περιττό να λεχθεί ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Επιπλέον, το ‘Σχέδιο Β’ περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, σε αντίθεση προς το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο ξεκάθαρα ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, αυτό που θα διαφημιστεί ως χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος, ενώ προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα με ένα διαφημιστικό τέχνασμα.


Την ίδια ώρα, οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για ανεύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι απαράδεκτες. Είναι επίσης θλιβερό αφού η ανακάλυψη νέων ενεργειακών πηγών από την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι για κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.


Ο εκφοβισμός όσον αφορά την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι επίσης αντιπαραγωγικός και προκλητικός, ιδιαίτερα από ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιληφθεί ότι η δική μας θετική προσέγγιση αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χωρίς όρους. Ως υποψήφια χώρα θα πρέπει να τερματίσει την προκλητική της στάση αναφορικά με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο και να σεβαστεί τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.


Οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για το λεγόμενο ‘Σχέδιο Β’ συνίστανται σε μια διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση του ‘τουρκοκυπριακού κράτους’ και στην αναβάθμιση του καθεστώτος της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής σε διεθνείς οργανισμούς. Περιττό να λεχθεί ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα το 541 (1983) και το 550 (1984), τα οποία καταδικάζουν την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει επίσης καλέσει όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίζουν κανένα άλλο κράτος στην Κύπρο.


Εξοχότατε,


Το κλειδί επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δεν είναι υποβοηθητική και, στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Οι ανειλικρινείς δηλώσεις ορισμένων Τούρκων επισήμων σχετικά με τη θέληση της Τουρκίας και του κ. Έρογλου για λύση του Κυπριακού δεν είναι επαρκείς, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην πράξη προωθούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Σας διαβεβαιώνω ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή πίστη για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, που είναι και ο μόνος τρόπος για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί και από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».


Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβίβασε στον Πρόεδρο και τον λαό της Ουκρανίας θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα αποφασιστικότητας για περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών.


Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.