10/4/12



Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο
 
10/04/2012




Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη της Σουηδίας στην Κύπρο κ. Clas Gierow.


Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις προγραμματισμένες συναντήσεις και διασκέψεις που θα λάβουν χώραν στην Κύπρο πριν, κατά και μετά το πέρας της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες αφορούν άμεσα την Προεδρία και την εμπλοκή της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτήν.


Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Ομήρου σημείωσε τη στασιμότητα των συνομιλιών, η οποία οφείλεται στην πάγια τουρκική αδιαλλαξία, και καταδίκασε τις τουρκικές απειλές κατά της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, να διεξάγει έρευνες και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους της εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τόνισε, εξάλλου, ότι η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι η υλοποίηση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την ιδιότητά της ως υποψήφιου προς ένταξη κράτους, τις οποίες αρνείται να εφαρμόσει, όπως επίσης και ο σεβασμός των αρχών και των αξιών της Ένωσης, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή της προοπτική.


Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο και τη Σουηδία προς αντιμετώπιση των συνεπειών της.