22/3/12

* Δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

 
22/03/2012

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για δύο ώρες και επικεντρώθηκαν για ακόμη μια φορά στο περιουσιακό.



Όπως ανέφερε, την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δυο ηγετών, την Πέμπτη στις 10 π.μ., αλλά και συναντήσεις των Συμβούλων τους. Οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν, επίσης, στο περιουσιακό.

Στη συνέχεια ο Αλεξάντερ Ντάουνερ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς για το θέμα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, είπε ότι μεταξύ κάποιων υπάρχει μια συζήτηση για το πώς θα αποκαλείται, πολυμερής ή διεθνής διάσκεψη, προσθέτοντας ότι για τα Ηνωμένα Έθνη η σημασία είναι η ίδια. Στη συνέχεια υπενθύμισε δήλωση του Γενικού Γραμματέα στις 25 Ιανουαρίου, στην οποία ανέφερε: «Στο τέλος του Μαρτίου θα ζητήσω την επανεξέταση της διαδικασίας από τον Ειδικό Σύμβουλο μου, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Εάν η έκθεσή του είναι θετική, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να συγκαλέσω πολυμερή διάσκεψη τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η έκθεση του θα είναι θετική, είπε ότι αυτό εξαρτάται από ζητήματα όπως την εκτελεστική εξουσία και το περιουσιακό και το πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις σε αυτά τα καίρια ζητήματα. Πρόσθεσε ότι δεν θα αναφέρει πολλά για το εν λόγω θέμα καθότι δεν θα ετοιμάσει την έκθεσή του πριν από το τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Αρκετές άλλες εξελίξεις θα σημειωθούν στο μεσοδιάστημα μέχρι και τη σύνταξη της έκθεσης, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι θα υπάρξουν συναντήσεις των Συμβούλων την επόμενη εβδομάδα καθώς και συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών, την Πέμπτη. Οπότε δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή να ετοιμαστεί τώρα η έκθεση, πρόσθεσε. «Νομίζω ότι πρέπει να το αφήσουμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η δουλειά μου είναι να συντάξω μια αντικειμενική έκθεση για τον Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια θα πάω στη Νέα Υόρκη στα μέσα Απριλίου. Θα έχω συνάντηση μαζί του και προφανώς θα συζητήσουμε την έκθεση, οπότε θα μελετήσει την κατάσταση. Ως εκ τούτου, αυτό είναι λίγο πολύ το πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο κ. Ντάουνερ.

Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες είπε κατηγορηματικά ότι εάν δεν επιλυθεί το θέμα δεν θα υπάρξει διάσκεψη, ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε ότι διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα εάν η έκθεσή του είναι θετική. Για να γίνει όμως αυτό, συνέχισε, πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις στα βασικά ζητήματα και ειδικότερα σ’ αυτά της διακυβέρνησης, του καταμερισμού εξουσίας και στο περιουσιακό. Εάν η έκθεση είναι αρνητική, είπε, τότε ο Γενικός Γραμματέας και ο ίδιος, θα πρέπει στα μέσα Απριλίου να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα αποφασίσει εάν η έκθεσή του θα είναι αρνητική ή θετική αφού ο ίδιος θα τη συντάξει και αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει να αποφασίσει πρόωρα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ σημείωσε ότι αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με διάφορους Υπουργούς Εξωτερικών και με την Κομισιόν και στο τέλος της εβδομάδας θα συντάξει την έκθεση αποφασίζοντας, τότε, εάν θα είναι θετική ή αρνητική, παραθέτοντας τη φράση του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού Χάρολτ Ουίλσον ότι «μια εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ απάντησε ότι προγραμματίζει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας, καθώς και με τον Επίτροπο Φούλε και την ομάδα του, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες να συναντηθεί και με άλλους Υπουργούς Εξωτερικών. Ο λόγος που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για να συναντήσει όλους αυτούς τους αξιωματούχους, εξήγησε ο κ. Ντάουνερ, είναι γιατί θα υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, αύριο, και θα μπορεί να τους συναντήσει όλους εκεί. Καταλήγοντας, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα.