23/3/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 12ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Σωματείων Ημικρατικών Οργανισμών (ΟΗΟ-ΣΕΚ), στη Λευκωσία

23/03/2012





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση της Ομοσπονδίας Σωματείων Ημικρατικών Οργανισμών (ΟΗΟ-ΣΕΚ) για να απευθύνω χαιρετισμό στο 12ο Παγκύπριο Συνέδριο της.

Με την ευκαιρία αυτή, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμησή μου προς την ηγεσία και τα μέλη της Ομοσπονδίας σας, για τη μακρόχρονη και πολύτιμη συνεισφορά τους στους αγώνες των εργαζομένων στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, νιώθω την ανάγκη να σταθώ και στην τεράστια συμβολή των μελών σας στην πρόοδο και στην επιτυχία των οργανισμών στους οποίους απασχολούνται, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην προώθηση της οικονομικής ευημερίας και της ανάπτυξης της Κύπρου.

Πιστεύω ότι όλοι ενστερνιζόμαστε την ίδια φιλοσοφία για τα οφέλη που προσφέρουν οι ημικρατικοί οργανισμοί, ιδιαίτερα σε μια χώρα με μικρή γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη. Αδιαμφισβήτητα, το μικρό μέγεθος της χώρας μας ευνοεί το μοντέλο που έχουμε ακολουθήσει διασφαλίζοντας έτσι, ότι βασικές υπηρεσίες που αποτελούν αναγκαιότητα σε κάθε σύγχρονη κοινωνία, αναπτύσσονται σε ικανοποιητικό βαθμό. Η ψυχρή λογική της χρηματοπιστωτικής προσέγγισης στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, η οποία προϋποθέτει κερδοφορία ανάλογη του ρίσκου, από μόνη της θα στερούσε από τη μικρή μας πατρίδα την παροχή σημαντικών υπηρεσιών, ή θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην παροχή τους με υψηλό ή και απαγορευτικό κόστος για τον μέσο καταναλωτή.

Αυτή η προσέγγιση δεν πρέπει όμως να μας εμποδίζει από το να βλέπουμε τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δραστηριοποιούνται σήμερα οι ημιδημόσιοι οργανισμοί έχουν αλλάξει δραστικά. Οι ημιδημόσιοι οργανισμοί λειτουργούν πλέον σ’ ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον και ταυτόχρονα λειτουργούν σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, λόγω της δημοσιονομικής στενότητας. Μπροστά σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο στόχος της πολιτείας και των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών είναι ένας και μοναδικός: ο εκσυγχρονισμός και ο εξορθολογισμός του τρόπου λειτουργίας τους έτσι που να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες αυτές, δίδοντας έτσι την ευκαιρία η προσαρμογή αυτή να είναι απόλυτα επιτυχής, διασφαλίζοντας ότι το προσωπικό θα τύχει ορθής διαχείρισης, χωρίς να θυματοποιείται.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είμαι βέβαιη ότι η ΟΗΟ-ΣΕΚ θα συνεχίσει να συμβάλλει δημιουργικά στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ίδιων των οργανισμών, αλλά και την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς. Στο σημείο αυτό επιτρέψετε μου να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο με τον οποίο τόσο η οργάνωσή σας, όσο και οι άλλες οργανώσεις του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα συμπεριφερθήκατε στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση. Τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν δύσκολα αλλά αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και για να επιλυθούν διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών, όπως είναι το συνταξιοδοτικό.

Σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ταχεία αναστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος. Προς τον σκοπό αυτό πήραμε πρόσφατα συγκεκριμένες αποφάσεις για μέτρα προώθησης της ανάπτυξης, που είναι η μόνη οδός για έξοδο από την κρίση και μείωση της ανεργίας. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζει και εμπλουτίζει τις δράσεις του για στήριξη της απασχόλησης, καταπολέμησης της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Αγαπητοί φίλοι,

Προτού παραδώσω το βήμα, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ και σε ένα δεύτερο σταυροδρόμι που βρίσκεται ενώπιον της ΟΗΟ-ΣΕΚ. Αυτό το σταυροδρόμι έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ομοσπονδία σας, αφού ο Γενικός σας Γραμματέας, ο φίλος Νίκος Τάμπας, αποχωρεί από το τιμόνι της ΟΗΟ-ΣΕΚ. Ο Νίκος Τάμπας είναι ένας οραματιστής και πρωτοστάτησε σε πολλές καινοτομίες που ανέπτυξε η ΣΕΚ καθώς υπηρέτησε το συνδικαλιστικό κίνημα ακούραστα από το 1971.

Φίλε Νίκο, θεωρώ ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οδήγησες με μαεστρία το τιμόνι της ΟΗΟ-ΣΕΚ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχία και καταξίωση της οργάνωσης που ηγείσαι τόσα χρόνια. Εύχομαι, από τα βάθη της καρδιάς μου, κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και χαρά στο νέο μεγάλο κεφάλαιο της ζωής σου που μόλις τώρα αρχίζει και στον διάδοχο σου δύναμη και σύνεση να χειριστεί τα ζητήματα που θα βρίσκονται μπροστά του και για το καλό των εργαζομένων, αλλά και των οργανισμών στους οποίους αυτοί εκπροσωπούνται.