27/3/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Ντάουνερ

 
27/03/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν για το παρόν στάδιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συντάξω έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Μετά θα μεταβώ στη Νέα Υόρκη, όπου στις 19 Απριλίου θα συζητήσω την έκθεση με τον Γενικό Γραμματέα. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα μιλήσει με τους δύο ηγέτες για τη μελλοντική πορεία».

Ο κ. Ντάουνερ είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις επαφές του στις Βρυξέλλες και τις συναντήσεις του με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας, καθώς και με τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε.

Ερωτηθείς αν έχει αποφασίσει κατά πόσον θα εισηγηθεί σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στην έκθεσή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Ο Γενικός Γραμματέας έχει θέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια διεθνής διάσκεψη καθώς και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να γίνει και η θέση μας δεν έχει αλλάξει σε αυτό το θέμα τις τελευταίες εβδομάδες».

Σε ερώτηση αν η έκθεσή του, μετά και τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, θα είναι πιο θετική ή πιο αρνητική, είπε ότι «υπάρχει δυνατότητα να είναι πιο θετική. Είμαι ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχα στις Βρυξέλλες, θεωρώ ότι πήγαν πολύ καλά και κάθε μία ήταν πολύ εποικοδομητική».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι πιθανότητες για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης είναι τώρα πιο ξεκάθαρες, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Η θέση για σύγκληση διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, είναι το ίδιο όπως και αν τις ονομάσει κανείς, προφανώς εξαρτάται από το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ο Γενικός Γραμματέας έκανε σαφές στο τέλος της συνάντησης του Greentree 2 για το τι ελπίζαμε. Θα ετοιμάσω μια έκθεση, θα συζητήσω μαζί του και θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε μετά. Αλλά η θέση του Γενικού Γραμματέα για μια διεθνή διάσκεψη δεν έχει αλλάξει καθόλου».

Ερωτηθείς αν έχει λάβει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέντ Νταβούτογλου σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Έχω λάβει αρκετά μηνύματα από αυτόν, ένα από τα οποία ήταν να διαβιβάσω τις καλύτερες του ευχές προς τον κ. Χριστόφια», ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα απαντήσει στην ερώτηση αυτή σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, διότι «εναπόκειται στον κ. Νταβούτογλου να μιλήσει για τον εαυτό του και όχι σε μένα να είμαι ο εκπρόσωπος του».

Τέλος, ερωτηθείς αν έχει πληροφόρηση από την Άγκυρα σε σχέση με το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μετά το σχετικό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχετική πληροφόρηση, και πρόσθεσε: «Ήλεγξα τα δημοσιεύματα που διάβασα στα ΜΜΕ τις τελευταίες δυο μέρες, αλλά δεν έχω καμία πληροφορία από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με αυτό ούτε ο κ. Νταβούτογλου μου ανέφερε ποτέ το θέμα των Βαρωσίων. Όταν τον συνάντησα δεν υπήρξε καμιά απολύτως συζήτηση γι’ αυτό, δεν ήγειρε το θέμα. Ο κ. Έρογλου έκανε κάποια σχόλια χθες το απόγευμα τα οποία και διάβασα, αλλά κανείς δεν το έχει συζητήσει με μένα».