27/3/12

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή»

27/03/2012





Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή» με τίτλο «'Λύση' αξίας 25 εκ. ευρώ ετησίως» στο οποίο δημοσιεύονται επιλεκτικά αποσπασματικά στοιχεία από το εμπιστευτικό επεξηγηματικό σημείωμα της πενταμελούς Τεχνικής Επιτροπής (Τ.Ε.) προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, που συνόδευσε τις απαντήσεις σε ερωτήματα της ΕΕ για τον Φάκελο Χαλλούμι, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι υποχρεωμένο να διευκρινίσει τα πιο κάτω για τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση του κοινού:

Η Αρμόδια Αρχή (Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος) ζήτησε από την πενταμελή Τεχνική Επιτροπή, μαζί με τις τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα της ΕΕ για τον Φάκελο Χαλλούμι, να ετοιμάσει και σημείωμα για τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις θα προέκυπταν στο τομέα, ως αποτέλεσμα των πιο πάνω απαντήσεων.

Μαζί με τις απαντήσεις η Τ.Ε. υπέβαλε δεκασέλιδο επεξηγηματικό σημείωμα με στοιχεία και δεδομένα για την επιστημονική έρευνα για το παραδοσιακό χαλλούμι, για την παγκόσμια βιβλιογραφία και τις πληροφορίες στα ΜΜΕ για το χαλλούμι, τα στοιχεία για τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού και τις επιπτώσεις από τυχόν άμεση εφαρμογή του προτύπου για το χαλλούμι.

Η Αρμόδια Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις διαπιστώσεις της Τ.Ε. οι οποίες ήταν πλήρως τεκμηριωμένες με την παράθεση στοιχείων και δεδομένων, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα το πρότυπο για το χαλλούμι γιατί οι επιπτώσεις θα ήταν αρνητικές, γι’ αυτό ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους και παράλληλα ζήτησε από την ΕΕ την υιοθέτηση μιας μεταβατικής περιόδου πέντε χρόνων από την έγκριση του φακέλου, για να δοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους η δυνατότητα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η απόφαση λήφθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και η μεταβατική περίοδος θα λήξει περίπου τον Δεκέμβρη του 2018. Σχεδόν οκτώ χρόνια είναι υπεραρκετά για πλήρη προσαρμογή.

Το δημοσίευμα με επιλεκτικά και αποσπασματικά στοιχεία παραβλέπει την αναφορά στο επεξηγηματικό σημείωμα της Τ.Ε. για την σχεδόν παντελή έλλειψη επιστημονικής έρευνας για τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στη παραγωγή χαλλουμιού, και ακόμη ότι εκεί όπου χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες αλλοιώνει τη γεύση και οσμή του χαλλουμιού, κάτι που είναι αντίθετο με τα όσα αναφέρονται στο φάκελο του χαλλουμιού.

Επίσης, στο δημοσίευμα δεν περιλαμβάνονται τα εξής:

· Η αναφορά στο σημείωμα της Τ.Ε. για τη μη ύπαρξη ιστορικών στοιχείων, τα οποία να αντλούν την τεκμηρίωση τους δεκαετίες ή και αιώνες πριν, ότι η χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού ήταν παράλληλη με την χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος. Στην Κύπρο υπάρχουν τρεις και τέσσερις γενιές Κυπρίων και γνωρίζουν τί είναι χαλλούμι και από τι γάλα παρασκευάζεται.
· Αναφορά στο σημείωμα της Τ.Ε. ότι στην παγκόσμια βιβλιογραφία αναφέρεται ότι το χαλλούμι είναι παραδοσιακό κυπριακό τυρί, το οποίο παράγεται από πρόβειο και αιγινό γάλα.
· Αναφορά ότι σήμερα η βιομηχανία παραγωγής χαλλουμιού «εκμεταλλεύεται» την ονομασία του χαλλουμιού και προωθεί ένα προϊόν το οποίο δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά του παραδοσιακού χαλλουμιού. Αυτή και μόνο η αναφορά δεν δίδει τη δυνατότητα εγγραφής του χαλλουμιού σαν ΠΟΠ.
· Αναφορά στο σημείωμα της Τ.Ε. ότι είναι αδύνατο να τεκμηριωθεί η χρήση αγελαδινού σε ποσοστό 85% στο χαλλούμι, γιατί απλούστατα είναι διαφορετικό προϊόν από το παραδοσιακό.
· Αναφορά στο σημείωμα της Τ.Ε. για την πληθώρα των στοιχείων που έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο στις ΗΠΑ και τα κατέχουν οι πιθανοί διαφωνούντες με την εγγραφή του χαλλουμιού σαν ΠΟΠ, ότι το χαλλούμι παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Παραβλέπεται δε και η αναφορά στα ανυπέρβλητα προβλήματα, τα οποία συγκεκριμενοποιούνται στο σημείωμα της Τ.Ε., ότι με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος με ψηλά ποσοστά 85% δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε και να πείσουμε ότι είναι παραδοσιακό προϊόν.


Επίσης, δεν γίνεται σαφής αναφορά στο σημείωμα της Τ.Ε. ότι η απόσυρση του φακέλου θα είναι καταστροφική και για τους τυροκόμους και για τους αγελαδοτρόφους. Ότι δηλαδή η απόσυρση θα στείλει το μήνυμα στους αναμένοντες ότι το χαλλούμι δεν είναι παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου και θα αρχίσει μία άνευ προηγουμένου παραγωγή χαλλουμιού σε χώρες (όπως Αγγλία, Βουλγαρία, Γερμανία) όπου το γάλα είναι στη μισή τιμή του κυπριακού, με αποτέλεσμα να χάσουμε τις εξαγωγές μας.

Η δημοσίευση, επιλεκτικά, αποσπασματικών στοιχείων του επεξηγηματικού σημειώματος της Τ.Ε. δεν αποδίδει στη διάσταση του το πρόβλημα και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. Τουναντίον προκαλεί την κοινή γνώμη παραπλανώντας την και ξεφεύγει από τους στόχους και σκοπούς της σωστής ενημέρωσης από τα ΜΜΕ.

Καμία παραγωγική τάξη δεν μπορεί να ενεργεί σε βάρος άλλης παραγωγικής τάξης, χρησιμοποιώντας μάλιστα ονομασία προϊόντος που δεν ανταποκρίνεται στο παραδοσιακό προϊόν και ζητώντας την ανοχή και την κάλυψη από το κράτος. Η εγγραφή του χαλλουμιού σαν προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) είναι εθνική υπόθεση και η τυχόν απόσυρση του φακέλου θα είναι καταστροφική για τους τυροκόμους και τους αγελαδοτρόφους. Υπάρχει δε η πιθανότητα να υποβληθεί ξανά ο ίδιος φάκελος από τους άλλους παραγωγούς και μεταποιητές, και μάλιστα χωρίς τη μεταβατική περίοδο, κάτι το οποίο απευχόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.