27/3/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους με την ευκαιρία του 28ου Mαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων (26 Μαρτίου – 1η Απριλίου 2012)

27/03/2012





Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται φέτος με αφορμή τον 28ο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, φέρνουν στη μνήμη μας το δράμα που βιώνουν οι οικογένειες και οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Ο μακρύς κατάλογος των αγνοουμένων ο οποίος πέρα από τους στρατιώτες που χάθηκαν στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, περιλαμβάνει και άμαχους νέους, μεσήλικες, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά παραμένει μέχρι και σήμερα μια ανεπούλωτη πληγή ανοικτή για 38 σχεδόν χρόνια. Κανείς δεν φανταζόταν και δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι αυτό το ανθρωπιστικό θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων θα παρέμενε μέχρι και σήμερα ανοικτό.

Το τραγικό καλοκαίρι του 1974, που σημάδεψε τη ζωή κάθε Κύπριου, σκόρπισε στο νησί μας τον πόνο, τον θάνατο και την καταστροφή. Το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή, που έγινε τότε σε βάρος της μαρτυρικής μας πατρίδας, προκάλεσε μια ανείπωτη τραγωδία που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Η προσφυγιά, η αιχμαλωσία, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι και η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή πατρογονικών μας εδαφών από τον τουρκικό Αττίλα, συνθέτουν την κυπριακή τραγωδία που βιώνει καρτερικά όλα αυτά τα χρόνια ο λαός μας.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες και στις επιδιώξεις της πολιτείας αποτελεί η διευθέτηση της πιο τραγικής πτυχής της κυπριακής τραγωδίας, του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων. Το καθημερινό δράμα των συγγενών των αγνοουμένων μας, που διεκδικούν το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα να γνωρίζουν τι απέγιναν στον πόλεμο οι δικοί τους άνθρωποι, δεν βρήκε δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, την ανάλογη ανταπόκριση από τις κατοχικές δυνάμεις.

Σημαντικότερο, ίσως, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αποτελεί η συνεργασία που συνεχίζεται μέσω των Ηνωμένων Εθνών και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των λειψάνων μεγάλου αριθμού αγνοουμένων. Η προσπάθεια αυτή συμβάλλει ώστε αρκετές οικογένειες να βγουν επιτέλους από το καθημερινό δράμα της αβεβαιότητας και της άγνοιας και να μπορέσουν να θάψουν τους ήρωές μας και μέχρι πρόσφατα αγνοούμενους, με τις δέουσες τιμές.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Τις μέρες αυτές, με αφορμή το φετινό 28ο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, πολιτεία και πολίτες εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στο δράμα και στο μακροχρόνιο αγώνα των οικογενειών και των συγγενών των αγνοουμένων.

Ευχή και ελπίδα μας παραμένει η εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος που να ενώνει την πατρίδα μας και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αρμονική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού μας, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Ευχή και ελπίδα μας η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας ώστε να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή και να εκπληρωθεί το χρέος απέναντι στους μαρτυρικούς αγνοούμενους, αλλά και τις οικογένειες τους.