27/3/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο 26o Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΒΕΤΤΥΚ-ΠΕΟ, στη Λευκωσία

27/03/2012





Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή, η πρόσκλησή σας να χαιρετίσω το 26ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΒΕΤΤΥΚ-ΠΕΟ.

Η Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τύπου-Τυπογραφείων και Γενικών Εργατών της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, μετρά σήμερα 15 χρόνια ζωής. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια πέτυχε τη συνένωση τριών ιστορικών συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΠΕΟ, της Παγκύπριας Συντεχνίας Ένδυσης και Υπόδησης, η οποία ιδρύθηκε το 1931, της Παγκύπριας Συντεχνίας των Εργατών Τύπου και Τυπογραφείων που ιδρύθηκε το 1938 και της Σ.Ε.Β.Ε.Υ. που ιδρύθηκε το 1941. Μέσα από τη διαχρονική πορεία των Συντεχνιών που εντάχθηκαν στις τάξεις της ΣΕΒΕΤΤΥΚ επετεύχθησαν πολλοί και ποικιλόμορφοι στόχοι, των οποίων βασικός σκοπός δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση του επιπέδου των όρων απασχόλησης των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται. Από την ίδρυση τους οι Συντεχνίες μέχρι και τη συνένωση των δυνάμεων τους εντός της ΣΕΒΕΤΤΥΚ, ήταν ανάμεσα στους πρωτοπόρους του συνδικαλισμού, γι’ αυτό όλοι εσείς, τα στελέχη και μέλη, πρέπει να είσαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Στη σημερινή εποχή, ο ρόλος της ΣΕΒΕΤΤΥΚ είναι ακόμη πιο σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς τις οικονομικές συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις τεράστιες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία έχει θέσει σε δύσκολες καταστάσεις τις επιχειρήσεις του τομέα που αντιπροσωπεύετε αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την κρίση γινόμαστε μάρτυρες μονομερών ενεργειών από μερίδα εργοδοτών που αφορούν είτε μη έγκαιρη καταβολή των μισθών, είτε παραβίαση συμφωνηθέντων όρων απασχόλησης, είτε παραβίαση πρακτικών και θεσμών που για χρόνια εφαρμόζονται από επιχειρήσεις.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέλει για ακόμη μια φορά να επισημάνει ότι τα προβλήματα των επιχειρήσεων δεν μπορούν να λυθούν με κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών θεσμών και πρακτικών. Με τη συμφωνία την οποία προτείναμε και αποδέχτηκαν τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, δώσαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργούν οι δύο πλευρές σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι καλά γνωστό και δεν έχω πρόθεση να το αναλύσω. Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας τόσο ενέργειες μη καταβολής της ΑΤΑ όσο και μονομερείς ενέργειες απόκλισης από τα συμφωνηθέντα των συλλογικών συμβάσεων.

Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του Κώδικα οι δύο πλευρές να συζητούν και να βρίσκουν κοινά συμφωνημένες λύσεις. Από το βήμα του Συνεδρίου σας απευθύνω έκκληση να γίνεται σεβαστό το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας από όλους. Είμαι βέβαιη ότι οι δύο πλευρές, μέσα από τον διάλογο με καλή θέληση, μπορούν να βρουν λύσεις προς όφελος όλων.

Το νέο περιβάλλον στον τομέα της εργασίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από το άνοιγμα της αγοράς εργασίας και της αλλαγής στην σύνθεση του εργατικού δυναμικού έχει επιδράσει και στην λειτουργία του συστήματος εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας. Με στόχο την ενίσχυση του συστήματος και υλοποιώντας σχετικές δεσμεύσεις του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο Νομοσχέδια για ουσιαστική ενίσχυση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των εργαζομένων για συνδικαλιστική οργάνωση, την αναγνώριση των συντεχνιών ως αντιπροσώπων των εργαζομένων, τη διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες και την πρόσβαση των αντιπροσώπων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδοτών. Αναμένουμε ότι πολύ σύντομα τα δύο νομοσχέδια θα ψηφιστούν σε νόμους.

Πέραν της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το σύστημα εργασιακών σχέσεων και έχει ως στόχο την προστασία των εργαζομένων μέσω της συνδικαλιστικής οργάνωσης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Τα μέτρα αυτά παίρνουν τη μορφή νομοθεσιών που αφορούν τα ελάχιστα επίπεδα όρων απασχόλησης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αλλά και εξειδικευμένων νομοθεσιών που καλύπτουν ορισμένους κλάδους ή επαγγέλματα όπου οι εργαζόμενοι εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες, κυρίως λόγω του ότι η συνδικαλιστική τους οργάνωση είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή και ανύπαρκτη. Ενδεικτικά, αναφέρω τα νομοθετήματα με τα οποία προστατεύονται οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο όπου μεταξύ άλλων έχει θεσπιστεί το 38ωρο, το Διάταγμα για τον κατώτατο μισθό ο οποίος κατά το 2011 ανήλθε μέχρι και 909 ευρώ, η νομοθεσία που διασφαλίζει τη γραπτή ενημέρωση όλων των εργοδοτούμενων και η νομοθεσία που προστατεύει τους απασχολούμενους με μερική απασχόληση και εργασία ορισμένου χρόνου. Το Υπουργείο επενδύει πάρα πολλά στην εφαρμογή των νομοθεσιών αυτών. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η κυπριακή οικονομία λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και, ειδικότερα, λόγω των επιπτώσεων που δεχόμαστε από την κατάσταση στην Ελλάδα είναι η επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης η οποία με την σειρά της θα φέρει και την μείωση της ανεργίας. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για μεγάλες επενδύσεις στον τόπο μας επιβεβαιώνουν ότι η κυπριακή οικονομία δεν έχει χάσει την ελκυστικότητα και τον δυναμισμό της.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι αυτές οι πρωτοβουλίες να συνοδεύονται και με νέες θέσεις εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις δράσεις στήριξης της απασχόλησης με τα ειδικά σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παροχής κινήτρων για πρόσληψη ανέργων και τα σχέδια κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέο σχέδιο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των μακροχρόνια ανέργων. Παράλληλα, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με 20 εκατομμύρια από το δικό της προϋπολογισμό συνεχίζει τα διάφορα σχέδια που βρίσκονται σε εφαρμογή από το 2009. Πρόσθετα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεχίζει τις δράσεις του στον τομέα της πάταξης της αδήλωτης και παράνομης εργασίας όπως και της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων ανεξάρτητα από εθνοτική καταγωγή.

Αγαπητές και Αγαπητοί φίλες και φίλοι σύνεδροι της ΣΕΒΕΤΤΥΚ-ΠΕΟ,

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στους κλάδους που εκπροσωπεί η Συντεχνία σας, αυτή κατορθώνει να ενισχύεται οργανωτικά, να αυξάνει την δύναμη της και να εξασφαλίζει σημαντικά επιτεύγματα για τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές. Με κοινή προσπάθεια, στηριγμένη στο πετυχημένο μικτό οικονομικό μοντέλο και στο δοκιμασμένο αλλά επίσης πετυχημένο σύστημα των εργασιακών σχέσεων, μπορούμε να πάρουμε μπροστά και την οικονομία και την κοινωνία. Να διασφαλίσουμε το μέλλον των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριο σας.


Σημείωση: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων κ. Ανδρέας Μυλωνάς.