17/1/12

O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με τη νέα ηγεσία του ΚΕΒΕ
 17/01/2012
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τη νέα ηγεσία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).


Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με χαρά δέχθηκα σήμερα στο γραφείο μου τη νέα ηγεσία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και βεβαίως έχω συγχαρεί τον Πρόεδρο και τα μέλη για την εκλογή τους και τους έχω ευχηθεί κάθε επιτυχία στο βαρύ έργο που αναλαμβάνουν, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πάνω στην κυπριακή οικονομία.

Ο εμπορικός και βιομηχανικός κόσμος της χώρας είναι η ατμομηχανή, ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και μέσα στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ο ρόλος του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου είναι κεφαλαιώδης και κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, και για να μπει ξανά η οικονομία από την περίοδο της ύφεσης και της στασιμότητας στην περίοδο της ανάπτυξης.

Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα που επιδεινώνεται από μια επίθεση που εξαπολύεται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα της ευρωζώνης, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τούτου λεχθέντος, δεν πρέπει να λειτουργεί η πραγματικότητα ως άλλοθι για να μην λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται πάνω σε μακροπρόθεσμη βάση, για εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας από τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για πολλές δεκαετίες.

Το έχω πει πολλές φορές ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων έχει οδηγήσει σε δυσκολίες και προβλήματα, ένα εκ των οποίων η ανεργία η οποία πλήττει από το 1974 κατά τρόπο πρωτοφανή την αγορά εργασίας στην κυπριακή κοινωνία.

Είμαι βέβαιος ότι και το ΚΕΒΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι αναγκαία η συνδρομή του εμπορικού και βιομηχανικού κόσμου για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και για να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι δίπλα στον εμπορικό και βιομηχανικό κόσμο όπως και στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα – γιατί χρειάζεται μια αρμονία, μια συνεργασία για να μπορέσουμε όλοι μαζί να φέρουμε την επιδιωκόμενη νέα εποχή της ευημερίας και ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Βουλής που με προθυμία δέχθηκε αυτή τη συνάντηση γνωριμίας με τη νέα ηγεσία του ΚΕΒΕ.

Είναι μεν εθιμοτυπική η συνάντηση, αλλά επ’ ευκαιρία θα συζητήσουμε τρία-τέσσερα θέματα που είναι μεγάλης σημασίας.

Θα αναφέρω μόνο ένα, που είναι κατά την άποψη του ΚΕΒΕ το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή. Πρέπει επειγόντως να αρχίσουμε να υιοθετούμε μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας. Έχουν ληφθεί τα μέτρα λιτότητας, άρα αυτό που απομένει τώρα είναι να προσπαθήσουμε να αναζωογονήσουμε την επιχειρηματικότητα και να βγούμε από την οικονομική κρίση και είναι σίγουρα ένα θέμα που θα απασχολήσει πάρα πολύ σύντομα τη Βουλή, αφού ο Υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους μέτρα που το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εισηγηθεί».