18/1/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για τον Εθνάρχη Μακάριο - 19 Ιανουαρίου 2012
18/01/2012





Στις 19 Ιανουαρίου τιμούμε τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμούμε τον άνθρωπο που ηγήθηκε και υπηρέτησε με αφοσίωση την αγαπημένη μας πατρίδα, αγωνιζόμενος για τη λευτεριά και τη δικαίωση της.

Ο Εθνάρχης Μακάριος γόνος φτωχής, αγροτικής οικογένειας από το χωριό Παναγιά της Πάφου, βρέθηκε σε ηλικία μόλις 12 χρόνων στο Μοναστήρι του Κύκκου να υπηρετεί ως δόκιμος μοναχός. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και ακολούθως σπούδασε αρχικά Θεολογία και Νομικά στην Αθήνα και στη συνέχεια Κοινωνιολογία της Θρησκείας στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Με την επιστροφή του στην Κύπρο εκλέγηκε αρχικά Μητροπολίτης Κιτίου και στη συνέχεια, το 1950, αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θέση στην οποία υπηρετούσε την Εκκλησία της Κύπρου για 27 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 59 εξορίστηκε για την αντιαποικιακή του δράση στις Σεϋχέλλες, όπου παρέμεινε μέχρι το 1957. Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960.

Ο Μακάριος καθοδήγησε την πατρίδα μας σε καιρούς πραγματικά δύσκολους και με την προσφορά του χάραξε τη νεότερη ιστορία της. Υπερασπίστηκε με σθένος την αξιοπρέπεια του λαού μας και έδωσε μάχες για την επικράτηση της δημοκρατικής τάξης. Ταυτόχρονα έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την πρόοδο και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Σε όλη αυτή την πολυκύμαντη διαδρομή δεν μπορεί παρά να του αναγνωρίσουμε τον πατριωτισμό και την απέραντη αγάπη που έτρεφε γι’ αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του. Σε κρίσιμες στιγμές δεν γύριζε την πλάτη στην αλήθεια, πήρε αποφάσεις αξιολογώντας νηφάλια την ιστορική πραγματικότητα, καταφέρνοντας να έχει πάντοτε τη στήριξη του λαού.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Τιμώντας σήμερα τον Εθνάρχη Μακάριο τιμούμε τους αγώνες του, την αφοσίωση του στα δίκαια της Κύπρου, τη σταθερή προσήλωση του σε αρχές και την ανυποχώρητη αγωνιστικότητα του. Σήμερα, συνεχίζοντας την ίδια πορεία και πιστεύοντας ανεπιφύλακτα ότι η βάση που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αποφυγή της οριστικής διαίρεσης της πατρίδας μας, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο. Την ίδια ώρα, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες διεθνώς κατοχυρωμένες.

Το καλύτερο μνημόσυνο για τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η οριστική λύση του Κυπριακού και η μόνιμη επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο. Χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα του για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των κατοίκων της, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, έποικους, ξένες εγγυήσεις και συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού.