19/1/12

Επαφές της Υπουργού Εξωτερικών στη Γενεύη

19/01/2012
Η Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή στα πλαίσια της επίσκεψης της στη Γενεύη είχε συναντήσεις με την Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κα Navanethem Pillay, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού κ. Jakob Kellenberger, τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. William Lacy Swing και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. António Guterres.



Κατά τις συναντήσεις της με τους αξιωματούχους των Διεθνών Οργανισμών, η κα Υπουργός συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας με τους εν λόγω Οργανισμούς, ιδιαίτερα εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Συζήτησε επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.

Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, επίσης, τους συνομιλητές της για την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Η Υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε πρόσκληση της Υπάτης Αρμοστού των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κας Navanethem Pillay, να προσφωνήσει την επικείμενη 19η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.