Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Alexander Downer, στη Νέα Υόρκη
24/01/2012Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Alexander Downer, σε χθεσινές δηλώσεις του, μετά την πρώτη μέρα των συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Έρογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki Moon στο Greentree , ανέφερε ότι αυτές ήταν εντατικές και εστιάστηκαν σε τρία από τα βασικά θέματα, τη διακυβέρνηση, το περιουσιακό και την ιθαγένεια.
Στην εισαγωγική του δήλωση, μεταξύ άλλων, ο κ. Downer είπε: «Ο Γενικός Γραμματέας ξόδεψε περί τις έξι ώρες με τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προγεύματος, μέχρι το τέλος του γεύματος εργασίας, και πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψω τις συνομιλίες σήμερα είναι πως ήταν εντατικές από το ξεκίνημά τους. Μετά το πρόγευμα και μέχρι τώρα ήταν μία πολύ εντατική ημέρα, με έντονη επικέντρωση στα τρία βασικά θέματα. Και προφανώς θα συνέλθουμε ξανά αύριο για να συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις».
Ο κ. Downer πρόσθεσε ότι μετά την αναχώρηση του Γενικού Γραμματέα, ο ίδιος με τον κ. Lynn Pascoe είχαν περαιτέρω συζητήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τις ομάδες τους που και πάλιν επικεντρώθηκαν σ’ αυτά τα βασικά θέματα. «Υπάρχει ξεκάθαρα ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης και προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική αυριανή ημέρα», είπε.
Ο κ. Downer ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας έκανε το πρωί καθαρές τις προσδοκίες του, ότι προσβλέπει οι ηγέτες να κάνουν αποφασιστικές κινήσεις. Ανέφερε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τους ηγέτες ότι θα πρέπει να κρατήσουν στο βλέμμα τους το μεγάλο όραμα της ενωμένης Κύπρου.
΄Οσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Downer είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα επιστρέψει στο Greentree την Τρίτη για το γεύμα εργασίας και θα διεξάγει συναντήσεις όλο το απόγευμα. Θα διαθέσει, πρόσθεσε, και άλλες έξι ώρες με τους ηγέτες και τις ομάδες τους και το βράδυ θα προσφέρει σ’ αυτούς και τις συζύγους τους κοινωνικό δείπνο στο Μανχάταν. Στους δημοσιογράφους θα κάνει δηλώσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη το πρωί.
Απαντώντας σε ερώτηση για ισχυριζόμενες διαρροές από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Downer είπε ότι «αυτό που πράγματι επιθυμούμε εδώ στις δύο ημέρες της διαπραγμάτευσης είναι να επικεντρωθούμε στα βασικά θέματα όπου δεν υπάρχουν συγκλίσεις, και η κάθε προσπάθεια να καταβληθεί γι’ αυτό».
Παρατηρώντας ότι η προσοχή των ηγετών δεν μπορεί να αποσπάται εξαιτίας των ΜΜΕ, πρόσθεσε ότι «οι ηγέτες και οι ομάδες τους πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτά τα βασικά θέματα και στο πώς να φθάσουν στο σωστό αποτέλεσμα. Αυτό τους ενθαρρύνουμε να κάνουν και όχι να σχολιάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης».
Σε ερώτηση κατά πόσον οι πλευρές ήλθαν πιο κοντά σε κάποιο από τα βασικά θέματα ή δεν υπήρξε αλλαγή, ο κ. Downer απάντησε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή θέσεων. «Είναι προφανές ότι οι θέσεις μελετούνται και ανταλλάσσονται απόψεις. Υπάρχουν πάρα πολλές συζητήσεις», είπε χρησιμοποιώντας ξανά τον όρο «εντατικές» για τις συνομιλίες της πρώτης μέρας.
Ο κ. Downer πρόσθεσε ότι «υπήρξε εντατική συζήτηση για τα θέματα αυτά και ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει στη δημιουργία της βάσης για συγκλίσεις», διευκρινίζοντας ότι «έχουν εξεταστεί πολλές και διαφορετικές ιδέες».
Απαντώντας στο ερώτημα αν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις που έθεσε με τις προσκλήσεις του ο Γενικός Γραμματέας για προετοιμασία περιγραμμάτων, στοιχείων και άλλων, και πώς αυτό επηρεάζει το αποτέλεσμα των συναντήσεων, ο κ. Downer υποστήριξε στο ζήτημα των στοιχείων ότι «στοιχεία προσκομίστηκαν και αυτό ήταν σημαντικό».
Από τις 6 Ιανουαρίου που έστειλε την επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας στους ηγέτες, συνέχισε ο Ειδικός Σύμβουλος, άρχισε μια ανταλλαγή στοιχείων και περισσότερα στοιχεία αντηλλάγησαν κατά τη διάρκεια αυτού του διημέρου.
Σε σχέση με τα περιγράμματα, ο κ. Downer είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη τα είδαν στη Λευκωσία και είχαν για αυτά συζητήσεις με τις δύο πλευρές.«Δεν νομίζω ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα σχετικά με αυτό. Υπάρχει προφανώς μια συζήτηση για το πόσο σύντομα τα στοιχεία προσκομίστηκαν, αν θα έπρεπε να προσκομιστούν συντομότερα, ή αν θα έπρεπε οι προϋποθέσεις να τηρηθούν κλπ. Μπορείς να έχεις αντιπαράθεση για την ιστορία, δεν μπορείς να ζεις στην ιστορία», είπε, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι «τώρα τα στοιχεία έχουν δοθεί και αυτό είναι προφανώς ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας».
Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένει ότι θα υπάρξει διεθνής διάσκεψη μετά από τη συνάντηση αυτή, ο κ. Downer ανέφερε ότι γίνονται εντατικές συζητήσεις για τα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και το θέμα της ιθαγένειας. Σ΄ ένα ιδεατό κόσμο, πρόσθεσε, θα θέλαμε να δούμε συγκλίσεις σε όλα αυτά τα θέματα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία με αποκορύφωμα μια διεθνή διάσκεψη. Αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα πάμε αύριο, είπε, πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις από τις δύο πλευρές και τον Γενικό Γραμματέα, και οι τρεις να εργαστούν μαζί από εδώ και εμπρός.
Σε παρατήρηση ότι το Εθνικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις που θέτουν όρους που «δένουν τα χέρια» του κ. Χριστόφια και σε ερώτηση πώς αυτό μπορεί να αποτραπεί, καθώς και σε ερώτηση αν αναμένεται κάποια πρόοδος μέχρι την 1η Ιουλίου που αρχίζει η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Downer είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τι λέχθηκε στη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δύο ηγέτες να σημειώσουν ουσιιαστική πρόοδο.
Ο κ. Downer ανέφερε επίσης ότι η ανάληψη της Προεδρίας είναι πολύ βαριά ευθύνη για την Κύπρο. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να στοχεύουμε να τελειώσει η διαδικασία πριν από τότε», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση γιατί το εδαφικό λείπει από την ατζέντα τη στιγμή που θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι ορισμένα θέματα όπως το περιουσιακό και το εδαφικό πρέπει να συζητηθούν ολοκληρωτικά, ο κ. Downer απάντησε ότι όταν συζητείται το περιουσιακό υπάρχει πάντα συζήτηση και για το εδαφικό.
Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το τελικό ζήτημα για τους χάρτες και τα ποσοστά που πολύ εξειδικευμένα καθορίζει τα εδαφικά όρια μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής ομόσπονδης συνιστώσας πολιτείας θα αποφασιστεί στην περίοδο αμέσως πριν τη διεθνή διάσκεψη. Βέβαια, είπε, γίνονται συζητήσεις για το περιουσιακό και το εδαφικό και τη σχέση μεταξύ τους.
Σε ερώτηση αν είναι περισσότερο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος σε σύγκριση με την προηγούμενη συνάντηση, ο κ. Downer είπε ότι τα Ηνωμένα ΄Εθνη προτρέπουν τους ηγέτες να κάνουν συμφωνίες και ότι δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι γι’ αυτούς. Τελικά αυτό είναι δικό τους θέμα, πρόσθεσε. Σ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας λένε ότι θέλουν αυτή να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης.
«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Η επιτυχία ή αποτυχία αυτής της διαδικασίας επαφίεται στους ίδιους τους Κύπριους ηγέτες. ΄Οσο πιο πολύ παρατείνεται αυτό το θέμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να επιλυθεί», κατέληξε ο κ. Downer.