Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την εκτίμηση των ζημιών στο Βασιλικό
27/07/2011
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Επικεφαλής και μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στην Κύπρο μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά την τραγική έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εμπειρογνώμονες παρέδωσαν στον Υπουργό έκθεση αξιολόγησης των μηχανικών ζημιών που έχει υποστεί ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Βασιλικού, του κόστους και του χρόνου αποκατάστασής τους, όπως επίσης και τις αξιολογήσεις τους σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Ανδρούλλα Καμιναρά καθώς και εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας και της ΑΗΚ.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η οποία απαρτιζόταν από 15 άτομα, αποτελεί τη μεγαλύτερη αποστολή εμπειρογνωμόνων που έχει ποτέ σταλεί από την ΕΕ σε κράτος μέλος της. Αφού ευχαρίστησε τους εμπειρογνώμονες για την πολύτιμη βοήθεια που μας παρείχαν καθώς και την κ. Καμιναρά, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε πως η αποστολή τους στην Κύπρο έχει ολοκληρωθεί με την παράδοση σήμερα της έκθεσης που ετοίμασαν, και στην οποία καταγράφουν τις εκτιμήσεις τους για τις ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό, τον χρόνο και το κόστος της αποκατάστασης αυτών των ζημιών, όπως επίσης και τα θέματα ασφάλειας και υγείας. Ειδικότερα, όσον αφορά στα θέματα υγείας, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, δεν υπάρχει πρόβλημα περιβαλλοντικής ρύπανσης ούτε στον ατμοσφαιρικό αέρα, ούτε στη θαλάσσια περιοχή, τόνισε ο κ. Συλικιώτης.
Τα στοιχεία που καταγράφονται σε αυτή την έκθεση, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, θα αξιοποιηθούν και για την προετοιμασία της αίτησης που θα υποβάλει η Κύπρος στην ΕΕ για οικονομική στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή της αίτησης λήγει στις 19 Σεπτεμβρίου 2011. Αν και την ευθύνη για την προετοιμασία της αίτησης, είπε ο κ. Συλικιώτης, την έχει αναλάβει το Γραφείο Προγραμματισμού, παράλληλα έχουν συσταθεί και δύο επιτροπές, μια πολιτική και μια τεχνική, αρμόδιες για τα θέματα ενέργειας, οι οποίες συνέρχονται καθημερινά για παρακολούθηση της όλης κατάστασης. Η αίτησή μας για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ανέφερε, θα στηρίζεται στην επιχειρηματολογία ότι η Κύπρος έχει υποστεί μια καταστροφή που επηρέασε ολόκληρη την Κύπρο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός ανέφερε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, η Μονάδα 5 του σταθμού στο Βασιλικό, δυναμικότητας 150 μεγαβάτ, μπορεί να επισκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους έξι – εννέα μήνες, ανάλογα με τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να φθάσουν στην Κύπρο τα κατάλληλα εξαρτήματα, ενώ για τη Μονάδα 4, δυναμικότητας 220 μεγαβάτ, ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών υπολογίζεται στους 12 μήνες.