Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στην εκδήλωση διαφώτισης με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα και Τροχαίες Παραβάσεις», στο Δάλι
27/07/2011Να μη μεταδοθεί πριν τις 8:00 μ.μ.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση. Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους διοργανωτές για την επιλογή του θέματος και την πρωτοβουλία σας να συμβάλετε στην ευαισθητοποίηση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αντι-κοινωνικών, όπως συνηθίζω να λέω, φαινομένων, της νεανικής παραβατικότητας και των τροχαίων παραβάσεων. Η διοργάνωση της εκστρατείας αυτής μαρτυρεί το πραγματικό ενδιαφέρον σας και, συγχρόνως, δηλώνει το γεγονός ότι έχουμε συμμάχους στις προσπάθειές μας για προστασία και διατήρηση μιας υγιούς κοινωνίας.
Τα αίτια της παραβατικής συμπεριφοράς των νέων είναι πολλά και πολύπλοκα και σχετίζονται με τα δεδομένα, τις καταστάσεις και τις πραγματικότητες που αφορούν την κοινωνία γενικότερα. Ο ρόλος της οικογένειας, η αποδιοργάνωσή της, οι αξίες που καλλιεργεί και προβάλλει η ευρύτερη κοινωνία, η σχολική αποτυχία, η έλλειψη υγιούς απασχόλησης, η απουσία προτύπων ήθους είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν φαινόμενα παραβατικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς ανάμεσα στα παιδιά και τους νέους μας.
Το κράτος αντιμετωπίζει το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας ολιστικά, επιστημονικά και συντονισμένα και έχει εντάξει στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων του μια γενικότερη πολιτική για υγιή νεολαία με ισχυρές αντιστάσεις, με στόχους και οράματα. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Εγκληματικότητας που συστάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, εκπόνησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας 2006-2010. Με βάση την αξιολόγηση του Σχεδίου αυτού, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο για νεά εθνική στρατηγική που θα καλύπτει την περίοδο 2012-2017, το οποίο αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε.
Το νέο Σχέδιο θα περιλαμβάνει δράσεις, οι οποίες βασίζονται σε ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς στρατηγικές και αφορούν, κυρίως, τον θεσμό της οικογένειας και του σχολείου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την κοινότητα, την εργασία, την ψυχαγωγία, τη νομοθεσία, τη μεταχείριση αδικοπραγούντων και την κοινωνική επανένταξη των καταδίκων και αποφυλακιζομένων.
Στην Κύπρο έχει σημειωθεί έξαρση της νεανικής παραβατικότητας σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι οι τροχαίες παραβάσεις, οι οποίες απασχολούν έντονα και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό τον λόγο, η καταπολέμησή τους αποτελεί σημαντικό στόχο των διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί.
Οφείλω να σημειώσω ότι επιτελείται τεράστιο έργο και καταβάλλονται αδιάλειπτες προσπάθειες από την Αστυνομία και, συγκεκριμένα, το Τμήμα Τροχαίας, τόσο για πρόληψη όσο και για καταστολή του φαινομένου των οδικών δυστυχημάτων.
Παρά τις οργανωμένες προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος, όμως, το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα σοβαρό στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την υπερβολική ταχύτητα, την επιδειξιομανία και άλλους περισπασμούς.
Αγαπητοί φίλοι,
Η οδική ασφάλεια είναι κάτι για το οποίο πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Μην περιμένετε από κανένα να σας υπαγορεύσει τι να κάνετε για να είστε ασφαλείς στον δρόμο. Μην περιμένετε από την Αστυνομία να οργανώσει εκστρατείες ενάντια στο αλκοόλ, στη χρήση κινητών τηλεφώνων, ή υπέρ της χρήσης κράνους ή ζώνης ασφαλείας, για να συμμορφωθείτε προσωρινά. Μην περιμένετε το «σήμα» από άλλους οδηγούς ότι λίγο πιο κάτω έχει «ραντάρ» για να οδηγήσετε για λίγο εντός των ορίων ταχύτητας. Απλά κάντε το γιατί αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική. Κάντε το γιατί αυτό είναι η πραγματική λεβεντιά.
Επιβάλλεται όπως όλοι οι νέοι αντιληφθούν τους κινδύνους που διατρέχουν και αποτελέσουν πρότυπα στον δρόμο. Επιβάλλεται όπως κι εσείς οι ίδιοι προάγετε την οδική ασφάλεια ανάμεσα στους φίλους και στις οικογένειές σας.
Το πρόβλημα των τροχαίων παραβάσεων από νεαρά άτομα, και η νεανική παραβατικότητα γενικότερα, δεν είναι θέμα που λύνεται με απλές νομικές διαδικασίες και απαγορεύσεις. Όλοκληρο το κοινωνικό σύνολο πρέπει να συμβάλει στις προσπάθειες της Αστυνομίας και της πολιτείας γενικά.
Γι’ αυτό, κλείνοντας, εκφράζω για ακόμη μια φορά την ευαρέσκειά μου στους διοργανωτές και συμμετέχοντες της σημερινής εκδήλωσης που συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.