Συνεχίζονται οι εργασίες της 57ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του
Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου
27/07/2011
Κάτω από το γενικό θέμα της ενίσχυσης της δημοκρατίας, συνεχίζονται στο Λονδίνο οι εργασίες της επετειακής 57ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA). Στο πλαίσιο χθεσινών θεματικών εργαστηρίων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη μετανάστευση, στη χρηστή διοίκηση και διακυβέρνηση, στις κοινοβουλευτικές μεταρρυθμίσεις και στον ρόλο της Κοινοπολιτείας κατά τον 21ο αιώνα.
Σε παρέμβασή του σχετικά με τη χρηστή διοίκηση και τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής δρ Πάμπος Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στο ανά τον κόσμο γενικό φαινόμενο των χαμηλών δεικτών αποδοχής των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, παρότι αποτελούν την αντιπροσώπευση της κοινωνίας, ασκώντας έλεγχο επί της εκτελεστικής εξουσίας. Αναλύοντας τους λόγους για την καχυποψία των πολιτών, ο δρ Παπαγεωργίου κατέληξε ότι, πέρα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των κυβερνητικών πολιτικών, βασικό μέλημα των Βουλευτών, ανάμεσα σ΄ άλλα, θα πρέπει να είναι επίσης ο αυτοέλεγχος της νομοθετικής εξουσίας.
Ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Τάσου, συμμετείχε στο εργαστήριο που αφορούσε τις πρωτοβουλίες της Κοινοπολιτείας στα θέματα μετανάστευσης. Σε παρέμβασή του, ο κ. Τάσου αναγνώρισε ότι το φαινόμενο των μετακινήσεων πληθυσμών, κυρίως για εργασιακούς λόγους, αγγίζει όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Περιφερειακά, όμως, πρόσθεσε, ειδικά στη Μεσόγειο, τα μικρά νησιώτικα κράτη, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις σ’ αυτό το θέμα, συγκριτικά με άλλες χώρες και αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Εγείρονται δε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ πρόσθετο πρόβλημα για την Κύπρο αποτελεί η αδυναμία άσκησης ελέγχου στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές του νησιού, απ΄ όπου εισέρχεται σημαντικός αριθμός παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Κύπριος Βουλευτής σημείωσε ότι, πέραν των σχετικών πρωτοβουλιών της Κοινοπολιτείας, πολύτιμη είναι και η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του CPA, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και με άλλες Περιφέρειες του Συνδέσμου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην πρακτική εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων που υιοθετούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Άλλα τέσσερα θεματικά εργαστήρια επικέντρωσαν χθες την προσοχή τους σε θέματα που αφορούσαν στην παγκόσμια οικονομία, στις γυναίκες-κοινοβουλευτικούς ως παράγοντες αλλαγής, στις τεχνολογικές απειλές προς την εθνική, διεθνή και προσωπική ασφάλεια, καθώς και στον ρόλο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην προώθηση της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας. Όλα τα προσχέδια εκθέσεων των θεματικών εργαστηρίων προωθούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του CPΑ.