14/3/11

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες, στα Ιεροσόλυμα

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες, στα Ιεροσόλυμα

14/03/2011





«Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια και για την πρόσκλησή σας να επισκεφθώ το Ισραήλ. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, στη γείτονα χώρα και που μου δίνεται η ευκαιρία να δω από πρώτο χέρι τα μεγάλα επιτεύγματα του Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα, τα τελευταία 63 χρόνια.

Προσβλέπω σε μια χρήσιμη και εποικοδομητική επίσκεψη, η οποία θα εμβαθύνει περαιτέρω τις πολύπλευρες σχέσεις μας και θα ανοίξει καινούργιες λεωφόρους αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των λαών και των χωρών μας.

Η Κύπρος συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ευθύς αμέσως μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αύγουστο του 1960. Έκτοτε, οι σχέσεις μας έχουν αναπτυχθεί σταθερά σημειώνοντας σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Η σημερινή συνάντηση μας έδωσε την ευκαιρία ανασκόπησης των διμερών μας σχέσεων. Οι σχέσεις αυτές έχουν σημειώσει σημαντική ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται από τις επτά Διακρατικές Συμφωνίες και Μνημόνια που έχουν υπογραφεί κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας, ενώ σε αυτές θα προστεθούν και όσες θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη αυτή. Η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των χωρών μας αποτελεί, αναντίλεκτα, μια σημαντική εξέλιξη η οποία, πιστεύω ότι θα οδηγήσει στην προώθηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας.

Τον περασμένο χρόνο γιορτάσαμε την πεντηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας μας και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε ένεκα και της τουρκικής εισβολής το 1974, εντούτοις, επιβιώσαμε και δεν σταματήσαμε ποτέ τις προσπάθειές μας για να επανενώσουμε τη χώρα μας. Κατά τη συνάντησή μας, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Πέρες για αυτές τις προσπάθειες και επί των τελευταίων εξελίξεων στο κυπριακό πρόβλημα.

Υπογράμμισα ότι ο στόχος μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξέφρασα την ετοιμότητά μου να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια που θα μας οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου και σε λύση που θα προβλέπει ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ένα κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι πλήρως σεβαστά και οι νόμιμοι πολίτες του θα ευημερούν.

Επίσης, συζητήσαμε την κατάσταση σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ευχόμαστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να ευοδωθούν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης στη Μέση Ανατολή. Μιας λύσης που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους, αλλά σε όλη την περιοχή και τους λαούς της.

Η Κύπρος, ως γειτνιάζουσα χώρα, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Κουαρτέτου για λύση στο πρόβλημα, στη βάση των Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, και του κράτους του Ισραήλ. Εκφράζω, επίσης, την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε με οποιοδήποτε τρόπο για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για ειρήνευση.

Είναι πεποίθησή μας ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση του Παλαιστινιακού με ειρηνικά μέσα, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν και να ζήσουν πλάι - πλάι ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας και αλληλοσεβασμού.

Τέλος, συζητήσαμε τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή μας τους τελευταίους μήνες, για τις οποίες εκφράσαμε τη σοβαρή ανησυχία μας. Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις με προσοχή, με την ευχή ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα επικρατήσουν δημοκρατικές διαδικασίες.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Εκ μέρους του κυπριακού λαού, εκφράζω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες και την εκτίμησή μου για την πρόσκλησή σας και την ευγνωμοσύνη μου για τη χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε μαζί με τις επίσημες αντιπροσωπείες μας.

Εύχομαι στο λαό του Ισραήλ ένα ειρηνικό μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας και κοινωνικής προόδου, και σε Σας προσωπικά, υγεία και δύναμη για να πετύχετε στο δύσκολο έργο σας».