Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
29/12/2010
«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ λύση στο Κυπριακό, η οποία να μη στηρίζεται σε βασικές αρχές και να μην αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού».
Αυτό επισήμανε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως αγωνιζόμαστε πολύ έντιμα προκειμένου να επανενωθεί ο τόπος μας και να δοθεί τέρμα στην κατοχή. Ανέφερε, πως δεν επιθυμεί σήμερα να έλθει σε αντιπαράθεση με κανένα, ξεκαθάρισε ωστόσο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεκδικεί και εκείνος το δικαίωμα, στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, να μιλά και να λέει αλήθειες.
«Θα μιλώ γιατί θέλω ο απλός άνθρωπος να γνωρίζει τί γίνεται σε αυτό τον τόπο, γιατί έχουμε ζήσει τραγικές και δύσκολες ημέρες και εμπειρίες, τις οποίες πρέπει να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Ευχήθηκε, παράλληλα, να πρυτανεύσει η λογική πάνω από τις οποιεσδήποτε πολιτικές, κομματικές και άλλες σκοπιμότητες.
Κληθείς στη συνέχεια από δημοσιογράφους να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η Συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι, δήθεν, άκυρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε πόσες φορές πρέπει να απαντήσουμε στον κ. Νταβούτογλου για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αυτή δυστυχώς, όμως, δεν την έχει υπογράψει η Τουρκία, άρα εκείνος που παρανομεί είναι ο κ. Νταβούτογλου και η χώρα του» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Νταβούτογλου, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δεν νομιμοποιείται ούτε από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ούτε από το διεθνές δίκαιο, να είναι τόσο κυνικός και αλαζόνας, επισημαίνοντας πως άκυρη και παράνομη, με βάση το διεθνές δίκαιο, είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.
Σημείωσε δε πως «ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών εκφράζει μια κατοχική δύναμη και επειδή αυτή η κατοχική δύναμη έχει, δυστυχώς, στηρίγματα από κάποιους στον διεθνή χώρο, επιτρέπεται στους εκπροσώπους της να μιλούν με αυτό τον τρόπο».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι καταδικαστέες, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και καθήκοντα, με την υπογραφή διαφόρων Συμφωνιών, οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και από το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει εγκριθεί και συνομολογηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.